Grad

POTICAJI GRADA I DURA-e Solarni kolektori za 17 dubrovačkih obitelji

POTICAJI GRADA I DURA-e Solarni kolektori za 17 dubrovačkih obitelji

Sedamnaest dubrovačkih obitelji potpisalo je danas ugovore za ugradnju solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode i dopunu grijana s gradonačelnikom Androm Vlahušićem i direktoricom DURA-e Andreom Novaković.

Natječaj za sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima Grada Dubrovnika zajednički provode Grad i EE Info ured DURA-e u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša, a njime se nepovratnim novčanim sredstvima sufinanciraju ukupni troškovi nabave i ugradnje sustava u visini do 50 posto investicije, odnosno do najvećeg iznosa od 15.000,00 kuna.

Direktorica DURA-e Andrea Novaković istaknula je kako sve veći broj Dubrovčana svakodnevno posjećuju DURA-in Info ured za energetsku učinkovitost raspitujući se o programima i natječajima. Podsjetila je kako je nedavno završen i natječaj za program energetske obnove fasada za koji je stiglo 30-ak prijava.

Gradonačelnik Andro Vlahušić izrazio je nadu da će svijest sugrađana o prednostima ovakvih i sličnih sustava biti još izraženija. Najavio je i da će Grad proračunski pomoći energetsku obnovu fasada većih stambenih zgrada, poput nebodera u Gružu ili zgrada u Mokošici, te ugradnju solarnih kolektora za gruški bazen. Ugradnja ‘solara’ gotovo će prepoloviti troškove grijanja bazena, dok će se višak sredstava preusmjeriti u razvoj sporta, rekao je.

Od početka provođenja programa ‘Solari’ dodijeljeno je poticaja ukupne vrijednosti preko 1,1 milijuna kuna. U prvom krugu natječaja provedenom od 23. svibnja do 1. prosinca 2013. odobreno je 30 prijava vrijednosti 418.113,85 kuna. Drugi krug proveden je od 3. ožujka do 1. lipnja 2014. kojom prilikom su odobrene 32 prijave vrijedne 452.371,09 kuna. Treći krug natječaja završen je 17. listopada 2014., a odobreno je 17 poticaja vrijednih oko 255.000 kuna.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist