Kultura

Posveta Benjaminu Brittenu u Dvoru

Dubrovački simfonijski orkestar i Zagrebački kvartet pod ravnanjem talijanskog maestra Gianluce Martinenghija i ruskom pijanisticom Natalijom Trull upriličili su glazbenu posvetu stogodišnjici rođenja engleskog skladatelja Benjamina Brittena u subotu navečer u atriju Kneževa dvora.

Program, koji je prigodno nazvan „Happy Birthday Mr. Britten“ okupio je štovatelje djela ovog skladatelja, ali i one koji su ga poznavali ili ga se sjećaju iz vremena kad je boravio u Dubrovniku. Sjajno uvježbani orkestar sa Zagrebačkim kvartetom pod sigurnom dirigentskom palicom Gianluce Martinenghija, uz uglednu pijanisticu Nataliju Trull izveli su Brittenove Simple Symphony za gudački orkestar, Young Apollo i Varijacije na temu Franka Bridgea.

Britanski skladatelj i pijanist Benjamin Britten jedna je od najznačajnijih ličnosti suvremene engleske glazbe. Danas, sto godina nakon rođenja, Benjamin Britten se uzdiže kao nezaobilazni skladatelj srednje struje 20. stoljeća u Europi, no za života se mukotrpno probijao na svjetsku glazbenu scenu.

Mali prilog uspjehu dala je i premijera „Sna Ivanjske noći“ na Dubrovačkim ljetnim igrama 1962. godine, pa je stoga proslava stogodišnjice rođenja ovog velikog britanskog skladatelja bila čast i obveza.

Pročitajte još

BEZ KUSTOSA, PREDGOVORA Izložba Lene Kramarić koja je skoro ostala i bez naziva

Dulist.hr

Ljekarništvo Male braće upisano u Registar kulturnih dobara Hrvatske

Dulist

70. IGRE Impresivan slavljenički nastup ansambla LADO unatoč lošem vremenu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija