Natrag
17.2.2019 02:48

facebook

twitter

google

rss

dulist

Posveta Benjaminu Brittenu u Dvoru

21.7.2013 @ 11:14 Baldo Marunčić Kultura
4;4

Podijelite:

Dubrovački simfonijski orkestar i Zagrebački kvartet pod ravnanjem talijanskog maestra Gianluce Martinenghija i ruskom pijanisticom Natalijom Trull upriličili su glazbenu posvetu stogodišnjici rođenja engleskog skladatelja Benjamina Brittena u subotu navečer u atriju Kneževa dvora.

Program, koji je prigodno nazvan „Happy Birthday Mr. Britten“ okupio je štovatelje djela ovog skladatelja, ali i one koji su ga poznavali ili ga se sjećaju iz vremena kad je boravio u Dubrovniku. Sjajno uvježbani orkestar sa Zagrebačkim kvartetom pod sigurnom dirigentskom palicom Gianluce Martinenghija, uz uglednu pijanisticu Nataliju Trull izveli su Brittenove Simple Symphony za gudački orkestar, Young Apollo i Varijacije na temu Franka Bridgea.

Britanski skladatelj i pijanist Benjamin Britten jedna je od najznačajnijih ličnosti suvremene engleske glazbe. Danas, sto godina nakon rođenja, Benjamin Britten se uzdiže kao nezaobilazni skladatelj srednje struje 20. stoljeća u Europi, no za života se mukotrpno probijao na svjetsku glazbenu scenu.

Mali prilog uspjehu dala je i premijera „Sna Ivanjske noći“ na Dubrovačkim ljetnim igrama 1962. godine, pa je stoga proslava stogodišnjice rođenja ovog velikog britanskog skladatelja bila čast i obveza.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana