Kultura

Posveta Benjaminu Brittenu u Dvoru

Posveta Benjaminu Brittenu u Dvoru

Dubrovački simfonijski orkestar i Zagrebački kvartet pod ravnanjem talijanskog maestra Gianluce Martinenghija i ruskom pijanisticom Natalijom Trull upriličili su glazbenu posvetu stogodišnjici rođenja engleskog skladatelja Benjamina Brittena u subotu navečer u atriju Kneževa dvora.

Program, koji je prigodno nazvan „Happy Birthday Mr. Britten“ okupio je štovatelje djela ovog skladatelja, ali i one koji su ga poznavali ili ga se sjećaju iz vremena kad je boravio u Dubrovniku. Sjajno uvježbani orkestar sa Zagrebačkim kvartetom pod sigurnom dirigentskom palicom Gianluce Martinenghija, uz uglednu pijanisticu Nataliju Trull izveli su Brittenove Simple Symphony za gudački orkestar, Young Apollo i Varijacije na temu Franka Bridgea.

Britanski skladatelj i pijanist Benjamin Britten jedna je od najznačajnijih ličnosti suvremene engleske glazbe. Danas, sto godina nakon rođenja, Benjamin Britten se uzdiže kao nezaobilazni skladatelj srednje struje 20. stoljeća u Europi, no za života se mukotrpno probijao na svjetsku glazbenu scenu.

Mali prilog uspjehu dala je i premijera „Sna Ivanjske noći“ na Dubrovačkim ljetnim igrama 1962. godine, pa je stoga proslava stogodišnjice rođenja ovog velikog britanskog skladatelja bila čast i obveza.

Pročitajte još

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist