Zanimljivosti

POSVEĆEN VOJNOVIĆU I IGRAMA Predstavljanje novog broja časopisa Dubrovnik

U okviru programa Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavit će novi broj svog časopisa Dubrovnik 4/2019. s uvodnim tematskim stranicama posvećenim obilježavanju 90. obljetnice smrti Iva Vojnovića i 70. godina Dubrovačkih ljetnih igara.

Zoran Grijak priredio je i pogovorom (Kulturne, političke i društvene prilike u Dubrovniku uoči Prvog svjetskog rata u Dnevniku Iva Vojnovića) popratio do sada neobjavljen Dnevnik Iva Vojnovića (1. siječnja 1914. – 1. kolovoza 1914.). Kriptogram Njarnjas-grada Jelene Lužine otvara tematske stranice časopisa o nekim posebnostima bogate festivalske kronologije Dubrovačkih ljetnih igara o kojima pišu: Jagoda Majska Martinčević, Nataša Rajković, Jovica Popović, Nikola Ivanišin, Sanda Hržić, Radovan Ivšić, Luko Paljetak, Momčilo Popadić i Buco Pende. Objavljen je drugi dio Priloga povijesti škola u Dubrovačkoj Republici Jakova Matkovića (1892.-1961.) i proza Mirakul i Tri mramorne glave inspirirana Dubrovnikom mađarskog pisca Móra Jókaia uz uvodnik Kristine Katalinić koja je sabrala prijevode napisane u sklopu hrvatskog seminara u kući za prevoditelje u Balatonfüredu u svibnju 2019. godine. Stanislaw Jerzy Lec zastupljen je novim prijevodima s poljskog Nina Žodana u izboru poezije Vidio sam skicu ništavila i aforizama Kolikokrake su sretne zvijezde? te uvodnim esejom o Lecu Igra u cjelosti Lidije Kośke. O nekim aspektima francuskog filma od 1950.-1968. piše Zlatan Mrakužić u tekstu Stara priča, nova senzibilnost, objavljeni su epigrami Mata Jerinića te u rubrici Spomenar, tekst Žuža Egrenyi ili igra života Matka Sršena u spomen na dubrovačku glumicu i prvakinju Kazališta Marina Držića Žužu Egrenyui (1932.-2019.). Časopis donosi i drugo raznovrsno štivo u svojim stalnim rubrikama: Baština, Poezija, Proza, Film, Album, Osvrti.

Predstavljanje časopisa Dubrovnik 4/2019 održat će se u utorak, 28. siječnja 2020. u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u 18 sati, a u programu će sudjelovati: Mariela Marković, Davor Mojaš, Ivan Viđen i Buco Pende.

Pročitajte još

PEPELNICA ILI ČISTA SRIJEDA Počinje korizmeno razdoblje

Dulist

MASLINA 2020. Danjel Sabadin šampion, a nagrađena i Zrinka Cvitešić

Dulist

DULIST PRVI DONOSI Obnovljena crkva sv. Mihajla otvara se 17. ožujka

Leona Rašica

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija