Grad

POSTUPCI U TIJEKU Franković i dalje vodi bitku s bespravnim stanarima

POSTUPCI U TIJEKU Franković i dalje vodi bitku s bespravnim stanarima

Od lipnja do rujna 2018. godine ukupno šest dubrovačkih obitelji koje se nalaze na Listi reda prvenstva use­lilo je u gradske stanove. To je i dalje konačan broj. Glavni problem stva­raju bespravni stanari koji se ne žele iseliti nakon provedene revizije kori­štenja stanova u vlasništvu grada (koja je završena sredinom studenog 2017. godine!). Riječ je osobama koje kori­ste gradski socijalni stan, a inače imaju riješeno stambeno pitanje na području Dubrovnika ili po glavi obitelji imaju veća primanja nego je to predviđeno gradskom odlukom.

— Nakon provedene revizije za sve korisnike gradskih stanova za koje je utvrđeno da ih koriste bez valjanog pravnog osnova, Grad Dubrovnik je poduzeo sve potrebite pravne radnje kako bi iste vratio u svoj posjed. Kada Grad Dubrovnik stupi u posjed svojih nekretnina, dodijelit će ih osobama s liste prvenstva – freške su informacije koje za DuList ističu iz Gradske uprave. No, one su ‘stare’ skoro dvije godine, kao i mjere koje su poduzete protiv bespravnih korisnika. Naime, pozvali su ih da predaju u posjed predmetne nekretnine, to jest da vrate ključeve, a ‘protiv svih onih koji to nisu učinili Grad Dubrovnik je ustao s tužbama i postupci su u tijeku’, naglašavaju.

‘Dosta je bilo’
Natječaj za utvrđivanje liste reda prvenstva za davanje gradskih sta­nova u najam objavljen je također u studenom, nakon provedene revizije. Njome je bilo obuhvaćeno 107 sta­nova, od toga 56 stanova u izvornom vlasništvu Grada Dubrovnika te 51 stan u postupku povrata ranijim vlasni­cima kao što je primjerice Republika Hrvatska.

— Od 56 stanova u izvornom vlasniš­tvu Grada Dubrovnika uvjete temeljem Odluke o najmu stanova ispunjavaju 22 korisnika s kojima će se sklopiti ugo­vor o najmu stana na određeno vri­jeme, dok 34 korisnika ne ispunjavaju spomenute uvjete. U broj od 56 sta­nova u izvornom vlasništvu uračunat je i 31 stan izgrađen sredstvima nami­jenjenim za rješavanje stambenih pita­nja socijalno ugroženih osoba i osoba slabijeg imovnog stanja (Zgrada ‘S’ u Mokošici) od kojih čak 21 korisnik ne ispunjava uvjete sukladno Odluci, a samo 10 korisnika ispunjava te uvjete – istaknuli su tada iz Grada Dubrovnika. Dio ljudi odlučio je iseliti, a dio nije.

‘Vrijeme je da netko kaže – dosta je bilo gospodo, izvolite vanka’, uputio je gradonačelnik Mato Franković ove riječi upravo prema bespravnim kori­snicima socijalnih stanova krajem 2017. godine. Gradonačelnik ih je tre­bao ‘staviti i na stup srama’ najavlje­nom objavom njihovih imena i prezi­mena nakon Nove godine. To se nije dogodilo. U travnju 2018. objavljen je Prijedlog liste reda prvenstva. Nakon podnesenih prigovora, sredinom svib­nja utvrđena je konačna Lista reda prvenstva za davanje stanova u najam. Na listi su se našle 63 obitelji, a kako je istaknuto na samom početku teksta, njih šest je dobilo ključeve stanova. Kad će se ostalih 57 obitelji useliti, još nije poznato.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 29. svibnja 2019.

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist