Aktualno

‘POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE’ Vozači oprezno, počela je škola

'POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE' Vozači oprezno, počela je škola

Ovog ponedjeljka, 3. rujna počela je nova školska godina. Tim povodom Policijska uprava dubrovačko-neretvanska provodi akciju ‘Poštujte naše znakove’ kroz cijeli rujan. 

Akcija se provodi na razini cijele Hrvatske, a usmjerena je na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima  samostalnog sudjelovanja u prometu.

Tako će policijski službenici, u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoških službi i ravnateljima osnovnih škola, u svim prvim razredima osnovnih škola upoznati učenike s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, s osvrtom na lokalne uvjete kretanja pješaka u blizini pojedine škole (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, prelazak kolnika na raskrižju sa semoforima, kretanje nogostupom). Učenicima i školama podijelit će se promidžbeni materijal (reflektirajuće kišne kabanice).

Također, policijski službenici prisustvovat će prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda osnovnih škola na kojima će roditeljima, u kratkim izlaganjima, izložiti nekoliko najvažnijih poruka o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu kako u svojstvu pješaka, tako i putnika u vozilu te ulozi roditelja i nastavnika (prijevoz djece u/na vozilima: osobni automobile, motocikl, moped u odnosu na dob djeteta, korištenje sjedalice za djecu, korištenje sigurnosnog pojasa I na stražnjim sjedalima osobnih automobila).

Tijekom rujna, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano će nadzirati ceste, ulice i raskrižja u zonama škola kako bi se djeci osigurao što sigurniji dolazak i odlazak u školu.

S predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnih za održavanje prometnica, policijski su službenici već tijekom kolovoza obavili pregled prometnica i prometne signalizacije u zonama škola te je u slučajevima utvrđenih nedostataka stanja prometne signalizacije od nadležnih institucija zatraženo njihovo otklanjanje.

Ovo su neki od savjeta policije djeci, roditeljima i vozačima:

Draga djeco!

Škola je počela, na putu od kuće do škole uvijek s oprezom prelazite cestu. Nikada ne izlazite na cestu između parkiranih automobila jer ste niži i vozači vas ne vide. Ne pretrčavajte cestu i obavezno koristite pješački prijelaz!

Poštovani roditelji!

Isplanirajte najsigurniji put djetetu od kuće  do škole. Pazite kako se ponašate u prometu jer djeca oponašaju vaše postupke!

Cijenjeni vozači!

U blizini škola upravljajte svojim vozilom s pojačanim oprezom i maksimalno smanjenom brzinom kako bi se izbjegle neželjene posljedice i spasili mladi životi. Djeca su rizična grupa u prometu bez dostatnog životnog i prometnog iskustva, te kao takvi ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska želi djeci i roditeljima uspješan početak nove školske godine!  

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist