Aktualno

‘POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE’ Vozači oprezno, počela je škola

Ovog ponedjeljka, 3. rujna počela je nova školska godina. Tim povodom Policijska uprava dubrovačko-neretvanska provodi akciju ‘Poštujte naše znakove’ kroz cijeli rujan. 

Akcija se provodi na razini cijele Hrvatske, a usmjerena je na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima  samostalnog sudjelovanja u prometu.

Tako će policijski službenici, u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoških službi i ravnateljima osnovnih škola, u svim prvim razredima osnovnih škola upoznati učenike s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, s osvrtom na lokalne uvjete kretanja pješaka u blizini pojedine škole (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, prelazak kolnika na raskrižju sa semoforima, kretanje nogostupom). Učenicima i školama podijelit će se promidžbeni materijal (reflektirajuće kišne kabanice).

Također, policijski službenici prisustvovat će prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda osnovnih škola na kojima će roditeljima, u kratkim izlaganjima, izložiti nekoliko najvažnijih poruka o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu kako u svojstvu pješaka, tako i putnika u vozilu te ulozi roditelja i nastavnika (prijevoz djece u/na vozilima: osobni automobile, motocikl, moped u odnosu na dob djeteta, korištenje sjedalice za djecu, korištenje sigurnosnog pojasa I na stražnjim sjedalima osobnih automobila).

Tijekom rujna, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano će nadzirati ceste, ulice i raskrižja u zonama škola kako bi se djeci osigurao što sigurniji dolazak i odlazak u školu.

S predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnih za održavanje prometnica, policijski su službenici već tijekom kolovoza obavili pregled prometnica i prometne signalizacije u zonama škola te je u slučajevima utvrđenih nedostataka stanja prometne signalizacije od nadležnih institucija zatraženo njihovo otklanjanje.

Ovo su neki od savjeta policije djeci, roditeljima i vozačima:

Draga djeco!

Škola je počela, na putu od kuće do škole uvijek s oprezom prelazite cestu. Nikada ne izlazite na cestu između parkiranih automobila jer ste niži i vozači vas ne vide. Ne pretrčavajte cestu i obavezno koristite pješački prijelaz!

Poštovani roditelji!

Isplanirajte najsigurniji put djetetu od kuće  do škole. Pazite kako se ponašate u prometu jer djeca oponašaju vaše postupke!

Cijenjeni vozači!

U blizini škola upravljajte svojim vozilom s pojačanim oprezom i maksimalno smanjenom brzinom kako bi se izbjegle neželjene posljedice i spasili mladi životi. Djeca su rizična grupa u prometu bez dostatnog životnog i prometnog iskustva, te kao takvi ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska želi djeci i roditeljima uspješan početak nove školske godine!  

Pročitajte još

DONOSIMO ANALIZU PREDSJEDNIČKIH IZBORA Političkim stručnjacima sve jasno, a narodu?

Iva Dedo

ČEKAJU SE SREDSTVA IZ EU FONDOVA Donosimo detalje uređenja Vile Čingrija

Maria Prkut

Predstavnici UHDDR Župa dubrovačka u Vukovaru, položili vijenac na Memorijalnom groblju

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija