Crna kronika

„POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE“ Vozači, oprez! Smanjite brzinu u blizini škola!

„POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE“ Vozači, oprez! Smanjite brzinu u blizini škola!

Početkom nove školske godine, tijekom mjeseca rujna, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska provodit će akciju „Poštujte naše znakove“.

Akcija se na razini cijele Hrvatske provodi već devetnaestu godinu zaredom, a usmjerena je na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima polaska u školu i njihovog samostalnog sudjelovanja u prometu.

Kao i prošlih godina, početkom ove školske godine, s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima osnovnih škola, u sklopu navedene akcije, policijski službenici posjetit će prvašiće u njihovim školama i pokazati im kako se treba ponašati u prometu (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, prelazak kolnika na raskrižju sa semoforima, kretanje nogostupom), a tom će prilikom dobiti i prigodne poklone za školu.

Također, policijski službenici prisustvovat će prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda osnovnih škola, na kojima će roditeljima, u kratkim izlaganjima, izložiti nekoliko najvažnijih poruka o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Tijekom mjeseca rujna, svakog dana, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano će nadzirati ceste, ulice i raskrižja u zonama škola kako bi se djeci osigurao što sigurniji dolazak i odlazak u školu.

S predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnih za održavanje prometnica, policijski su službenici, već tijekom kolovoza, obavili pregled prometnica i prometne signalizacije u zonama škola, te je u pogledu uočenih nedostataka odgovornima naloženo njihovo otklanjanje.

Tijekom prethodne školske godine na prometnicama Županije zabilježene su 523 prometne nezgode. U njih 19, odnosno 4 posto, sudjelovala su djeca osnovnoškolske dobi kojom prilikom je troje djece teže, a 11 lakše ozlijeđeno i to najvećim dijelom u svojstvu pješaka.

Ovo su neki od savjeta policije djeci, roditeljima i vozačima:

Draga djeco!
Škola je počela, na putu od kuće do škole uvijek s oprezom prelazite cestu. Nikada ne izlazite na cestu između parkiranih automobila jer ste niži i vozači vas ne vide. Ne pretrčavajte cestu i obavezno koristite pješački prijelaz!

Poštovani roditelji!
Isplanirajte najsigurniji put djetetu od kuće do škole. Pazite kako se ponašate u prometu jer djeca oponašaju vaše postupke!

Cijenjeni vozači!
U blizini škola upravljajte svojim vozilom s pojačanim oprezom i maksimalno smanjenom brzinom kako bi se izbjegle neželjene posljedice i spasili mladi životi. Djeca su rizična grupa u prometu bez dostatnog životnog i prometnog iskustva, te kao takvi ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska želi djeci i roditeljima uspješan početak nove školske godine!

Pročitajte još

‘GASIRAO’ I BEZ DOZVOLE Rekorder tjedna s 2700 eura kazne

Dulist

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist