Aktualno

POSTIGNUT KOMPROMIS Štrajk je zaustavljen, nastava od utorka kreće u školama

Od sutra je štrajk zaustavljen. Sutra se učenici i nastavnici te odgajatelji vraćaju na svoja radna mjesta i redovno odrađuju posao – rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, na današnjoj konferenciji za medije. Naime, postignut je kompromis Vlade i sindikata obrazovanja nakon sastanka. Nastava kreće sutra u školama, prenosi HRT.

Vlada je ‘u trokoraku’, kako je rekao premijer Andrej Plenković, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

U Vladinom paketu je i povećanje božićnice s 1.250 na 1.500 kuna, povećanje regresa s 1.250 na 1.500 kuna, dar za djecu s 500 na 600 kuna i povećanje otpremnine za oko 2.100 kn.

Mihalinec je kazao da je danas definirano kompromisno rješenje. Sindikati su postigli konačni cilj koji je postavljen u početku. To je nadoknada zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja za ostalim plaćama u javnim službama, od 6,11 posto. Mihalinec je rekao da je postignut cilj – zacrtana visina koeficijenata.

– Ono što je važno je da se rješenje u ovome trenutku može donijeti samo danas samo na ovakav način. Nenastavno osoblje dobit će iste iznose, kao i nastavnici, samo ne kroz koeficijent. Upravo to pitanje nenastavnog osoblja, tj. njihovih koeficijenata veže plaće u svim javnim službama. Tu je bio najveći problem, kazao je Mihalinec. Dodao je da je siguran da će zaposleni ovakvu odluku prihvatiti.

Na konferenciji za novinare istaknuto je i da će štrajk biti plaćen.

Pročitajte još

DANAS ZADNJI LET Air Serbia prestaje letjeti prema Dubrovniku

Dulist

KOREKCIJA CIJENA OD PRIJE 10 GODINA Grobovi na Dupcu skuplji 15 posto

Dulist

NAUTILUS FEDERACIJA Omogućite smjene posade ili zaustavljamo brodove

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija