Aktualno

POSTIGNUT KOMPROMIS Štrajk je zaustavljen, nastava od utorka kreće u školama

POSTIGNUT KOMPROMIS Štrajk je zaustavljen, nastava od utorka kreće u školama

Od sutra je štrajk zaustavljen. Sutra se učenici i nastavnici te odgajatelji vraćaju na svoja radna mjesta i redovno odrađuju posao – rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, na današnjoj konferenciji za medije. Naime, postignut je kompromis Vlade i sindikata obrazovanja nakon sastanka. Nastava kreće sutra u školama, prenosi HRT.

Vlada je ‘u trokoraku’, kako je rekao premijer Andrej Plenković, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

U Vladinom paketu je i povećanje božićnice s 1.250 na 1.500 kuna, povećanje regresa s 1.250 na 1.500 kuna, dar za djecu s 500 na 600 kuna i povećanje otpremnine za oko 2.100 kn.

Mihalinec je kazao da je danas definirano kompromisno rješenje. Sindikati su postigli konačni cilj koji je postavljen u početku. To je nadoknada zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja za ostalim plaćama u javnim službama, od 6,11 posto. Mihalinec je rekao da je postignut cilj – zacrtana visina koeficijenata.

– Ono što je važno je da se rješenje u ovome trenutku može donijeti samo danas samo na ovakav način. Nenastavno osoblje dobit će iste iznose, kao i nastavnici, samo ne kroz koeficijent. Upravo to pitanje nenastavnog osoblja, tj. njihovih koeficijenata veže plaće u svim javnim službama. Tu je bio najveći problem, kazao je Mihalinec. Dodao je da je siguran da će zaposleni ovakvu odluku prihvatiti.

Na konferenciji za novinare istaknuto je i da će štrajk biti plaćen.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist