Zanimljivosti

Postavljanje spomen ploče biskupu Perneku

Postavljanje spomen ploče biskupu Perneku

Danas, na dan pokopa pokojnog dubrovačkog biskupa mons. Severina Perneka, misu zadušnicu u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u 18 sati predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Tom prigodom u katedrali će biti postavljena i spomen-ploča biskupu Perneku.

Severin Pernek, sin Franje Perneka i Ane von Schneeberg, rodio se 9. studenoga 1924. u Travniku. Kako mu je otac zbog potrebe službe često selio osnovnu školu je pohađao u različitim mjestima. U Travniku je, kao sjemeništarac Banjalučke gimnazije, od 1935. godine pohađao gimnaziju i tu maturirao 1943. godine. Filozofsko-teološki studij započeo je u Sarajevu, no nakon zatočeništva i križnog puta, završio ga je u Zagrebu, 1949. godine.

Za svećenika je zaređen u Zagrebu, 29. lipnja 1948. na naslov Banjalučke biskupije. Od 1949. godine pastoralno je djelovao u župama Prijedor i Bosanski Novi. Nakon dvije godine postao je biskupov tajnik u Banja Luci, a uz to obavljao službe propovjednika u katedrali, rektora katedrale, kancelara u Ordinarijatu, katehete i župnika do 1960. godine. Studij kanonskog prava na Lateranskom sveučilištu u Rimu završio je u ožujku 1964. g. Vratio se u Banja Luku na službu katedralnog župnika i generalnog vikara biskupije, gdje ga 10. travnja 1967. zateklo imenovanje dubrovačkim biskupom. Biskupsko posvećenje primio je u Zagrebu, 18. lipnja 1967. po nadbiskupu Mariu Cagni, apostolskom delegatu u ondašnjoj državi. Biskupiju je preuzeo 23. srpnja 1967. g. Biskupsko geslo mu je bilo 'Veriteti in caritate' (Služiti istini u ljubavi).
Kad je potres na Uskrs 1979. teško oštetio katedralu i biskupsku palaču u Dubrovniku, biskup je postao beskućnik. Nastanio se u početku u zgradi Sjemeništa, a za stolnu crkvu privremeno je koristio crkvu Male Braće. Na hodočašću u Lurd 1980. doživio je prometnu nesreću što je ostavilo traga na njegovom zdravlju i daljem djelovanju. Kad je 1988. morao u Rim na liječenje, biskupija je u studenom 1988. dobila apostolskog upravitelja mostarskog biskupa blagopokojnog Pavla Žanića, a biskup Pernek je zbog bolesti 1989. zamolio umirovljenje. Preminuo je 2. svibnja 1997. godine u Dubrovniku, a pokopan je u sakristiji Stolne crkve 5. svibnja 1997. godine.

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist