Hrvatska

POSREDNI EFEKT UGOVORA Hoće li ‘tucet’ aviona riješiti spor oko golfa na Srđu?

POSREDNI EFEKT UGOVORA Hoće li 'tucet' aviona riješiti spor oko golfa na Srđu?

Hrvatska javnost naveliko priča o odluci Vlade o kupnji 12 borbenih aviona F16 Barak, no ovaj dogovor mogao bi posredno riješiti i jednu ‘lokalniju temu’ – spor oko golfa na Srđu.

Naime, Ministarstvo obrane zaduženo je za pregovore s izraelskom stranom o ugovoru, a prema informacijama Jutarnjeg, pregovori o ugovoru mogli bi trajati oko tri mjeseca i tijekom njih detaljno će biti definirani rokovi isporuke i ostalih detalja.

Posredni efekt efekt tog ugovora moglo biti i pozitivno rješenje u slučaju rješavanja tužbe u vrijednosti 500 milijuna eura, koju su predstavnici tvrtke Razvoj golf Maja Brinar i njezin suprug, izraelski ulagač Aaron Frenkel, podnijeli protiv Hrvatske zbog stopiranja projekta Golf na Srđu.

Tvrtke Razvoj golf d.o.o i Elitech 6. rujna prošle godine su na Međunarodnom sudu za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu predali zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Hrvatske, a iako se u ovom slučaju radi o privatnim investitorima, upravo bi avioni mogli biti razlog za odustajanje od tužbe.

Inače, kako je istaknuo premijer Plenković, avione će Hrvatska otplatiti u 10 godina s maksimalnom godišnjom ratom od 50 milijuna američkih dolara a više potražište ovdje.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist