Aktualno

“Poslušajte mišljenje struke”

"Poslušajte mišljenje struke"

AICA – međunarodno udruženje likovnih kritičara uputilo je povodom podrške bivšem ravnatelju UGD-a Antunu Maračiću pismo Odboru za izbor i imenovanja Gradskog vijeća.

Njihovo pismo donosimo u cijelosti:

– Poštovane članice i članovi Odbora za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, Izvršni odbor Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA zatečen je Vašom odlukom o imenovanju ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik kojom kao političku normu postavljate nepoštivanje te bez demokratske rasprave i argumentacije odbacivanje mišljenja Stručnog vijeća UGD i Kulturnog vijeća za muzejsko galerijsku djelatnost Grada Dubrovnika, te preporuku Upravnog vijeća UGD koje na osnovu stručnosti, zapaženosti i dosadašnjih izuzetnih rezultata, podržavaju kandidaturu Antuna Maračića.

Naš član, kolega Maračić svojim je hvaljenim i uspješnim programskim vođenjem Umjetničke galerije Dubrovnik uz unapređenja tehničkih i materijalnih uvjeta poslovanja koje su je svrstale među najopremljenije hrvatske muzejsko-galerijske institucije, potvrdio i dodatno izgradio veliko povjerenje i reputaciju na nacionalnoj i internacionalnoj razini. Nizom izvrsnih i hvaljenih izložbi predstavio je i blagotvorno unaprijedio lokalnu umjetničku scenu, a izuzetnom muzeološkom artikulacijom izložbi na nacionalnoj razini postavio visoku ljestvicu produkcijskog standarda.

Njegov ga je dvanaestogodišnji rad na mjestu ravnatelja Umjetničke galerije svrstao među najuspješnije ravnatelje umjetničkih muzejskih institucija u zemlji i šire, a Dubrovnik redefinirao kao snažan centar suvremene vizualne umjetnosti. Zašto odbijate takvog stručnjaka, a svoj grad i Hrvatsku ostavljate bez ravnatelja svjetskog ranga?

Nemojte dozvoliti da ishitrene odluke u Vašem mandatu zatamne predodžbu o Dubrovniku kao urbanoj sredini koja oduvijek i iznad svega cijeni kvalitetan, maran i principijelan rad te visoko vrednuje vrhunska kulturna postignuća.

Ovim Vas putem pozivamo da u skladu s demokratskom tradicijom Dubrovnika, vođeni političkom mudrošću poslušate mišljenje struke i profesionalaca koji dobro poznaju rad Antuna Maračića te povjerite položaj ravnatelja najboljem kandidatu – pismo je kojeg potpisuje Izvršni odbor HS AICA na čelu s predsjednikom Brankom Franceschijem.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist