Natrag
21.2.2019 09:44

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Poslušajte mišljenje struke”

17.12.2012 @ 8:49 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

AICA – međunarodno udruženje likovnih kritičara uputilo je povodom podrške bivšem ravnatelju UGD-a Antunu Maračiću pismo Odboru za izbor i imenovanja Gradskog vijeća.

Njihovo pismo donosimo u cijelosti:

– Poštovane članice i članovi Odbora za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, Izvršni odbor Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA zatečen je Vašom odlukom o imenovanju ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik kojom kao političku normu postavljate nepoštivanje te bez demokratske rasprave i argumentacije odbacivanje mišljenja Stručnog vijeća UGD i Kulturnog vijeća za muzejsko galerijsku djelatnost Grada Dubrovnika, te preporuku Upravnog vijeća UGD koje na osnovu stručnosti, zapaženosti i dosadašnjih izuzetnih rezultata, podržavaju kandidaturu Antuna Maračića.

Naš član, kolega Maračić svojim je hvaljenim i uspješnim programskim vođenjem Umjetničke galerije Dubrovnik uz unapređenja tehničkih i materijalnih uvjeta poslovanja koje su je svrstale među najopremljenije hrvatske muzejsko-galerijske institucije, potvrdio i dodatno izgradio veliko povjerenje i reputaciju na nacionalnoj i internacionalnoj razini. Nizom izvrsnih i hvaljenih izložbi predstavio je i blagotvorno unaprijedio lokalnu umjetničku scenu, a izuzetnom muzeološkom artikulacijom izložbi na nacionalnoj razini postavio visoku ljestvicu produkcijskog standarda.

Njegov ga je dvanaestogodišnji rad na mjestu ravnatelja Umjetničke galerije svrstao među najuspješnije ravnatelje umjetničkih muzejskih institucija u zemlji i šire, a Dubrovnik redefinirao kao snažan centar suvremene vizualne umjetnosti. Zašto odbijate takvog stručnjaka, a svoj grad i Hrvatsku ostavljate bez ravnatelja svjetskog ranga?

Nemojte dozvoliti da ishitrene odluke u Vašem mandatu zatamne predodžbu o Dubrovniku kao urbanoj sredini koja oduvijek i iznad svega cijeni kvalitetan, maran i principijelan rad te visoko vrednuje vrhunska kulturna postignuća.

Ovim Vas putem pozivamo da u skladu s demokratskom tradicijom Dubrovnika, vođeni političkom mudrošću poslušate mišljenje struke i profesionalaca koji dobro poznaju rad Antuna Maračića te povjerite položaj ravnatelja najboljem kandidatu – pismo je kojeg potpisuje Izvršni odbor HS AICA na čelu s predsjednikom Brankom Franceschijem.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana