Aktualno

POSLUJU I U DUBROVNIKU Ljekarni Čelina zbog neizdavanja kontracepcije prijeti zatvaranje

Afera koja potresa javnost nakon što je farmaceutkinja odbila izdati kontracepciju zbog priziva savjesti, a za koju je pacijentica imala recept, veže se uz Zdravstvenu ustanovu Ljekarne Čelina koju je vlasnica Ankica Čelina osnovala 1997. godine u Dubrovniku.

Osim ljekarne u Dubrovniku, posluju i na Jordanovcu u Zagrebu gdje se ovaj događaj i odvio, a koju bi mogla kazniti Hrvatska ljekarnička komora, odnosno Povjerenstvo za etiku i deontologiju. Eventualna kazna koju određuje Povjerenstvo, a variraju od upozorenja, opomene pa sve do oduzimanja licence, bit će poznata uskoro.

Voditeljica zagrebačke ljekarne Sandra Čelina, inače nevjesta Ankice Čelina, potvrdila je za Jutarnji list kako su poslali očitovanje u Komoru. Inače, svaki ljekarnik ima pravo na priziv savjesti prema Kodeksu HLJK, no poslodavac mora osigurati da priziv savjesti ne utječe na pacijenta.

– Ovo što se dogodilo izoliran je slučaj. Naime, ljekarnica je nenadano ostala sama u smjeni, jer je druga kolegica dobila temperaturu. Ovo se dogodilo prvi put i inače uvijek imamo dvije ljekarnice – kaže Čelina koja je znala kako ljekarnica ima priziv savjesti jer je ljekarnik dužan to priopćiti poslodavcu.

Izvor: Jutarnji list/Foto: Ilustracija

Pročitajte još

U ponoć počinje izborna šutnja, u nedjelju biramo europarlamentarce

Dulist

VODIČ ZA EU IZBORE Kome ćete u nedjelju dati preferencijalni glas?

Dulist

VIDEO/’ORLANDO’ U AKCIJI Dubrovačkim vatrogascima stiglo ‘morsko’ pojačanje

Dulist