Aktualno

Posljednji pozdrav velikoj Vesni Krmpotić

Posljednji pozdrav velikoj Vesni Krmpotić
Intervju Vesna Krmpotić za CTN magazin

Danas, u 87. godini, preminula je velika Vesna Krmpotić, najplodonosnija hrvatska pjesnikinja, književnica, prozaistica i prevoditeljica, autorica respektibilnog književnog opusa s preko 108 knjiga i naslova.

Napustila nas je poetesa i spisateljica bogate poetske vokacije, osoba neobičnog životnog puta koja je hrvatsku književnost obogatila djelima koja često izlaze iz okvira u kojima se riječ obično smješta, jedinstvenim i sasvim posebnim opusom koji ima snagu otvoriti čovjeka za neslućene visine i dubine duše, rođena je 1932. u Dubrovniku, a školovala se u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu i New Delhiju. Njen bogat život provela je u u Zagrebu, Kairu, New Dehliju, Washingtonu, Akri i Beogradu.

Objavila je preko stotinu knjiga poezije, proze, eseja, pripovijetki, romana, drama, antologija. Autorica je najveće pjesničke zbirke u svjetskoj književnosti “108 x 108“, koja sadrži 11.664 pjesme.

Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalih: nagrade Ivan Goran Kovačić (1988.) za roman ‘Brdo iznad oblaka’ , nagrade Vladimir Nazor za životno djelo (1999.), HAZU-ove nagrade za najveća dostignuća na području književnosti (2006.). Društvo hrvatskih književnika nominiralo je Vesnu za Nobelovu nagradu za književnost (2008). Dobitnica je i nagrade Tin Ujević za doprinos hrvatskom pjesništvu (2013.).

Dodijeljeno joj je i odličje RH Zvijezda Danica s likom Marka Marulića za izuzetan doprinos u kulturi (2008.).
Vesna Krmpotić desetljećima nije prestajala iznenađivati čitatelje pjesništvom i prozom primarno protkanog zaljubljenošću u bezvremeni portal indijske civilizacije i svjetionik Avatara koji je njezin život obogatio divovskim valom nadahnuća i iskustva pokazujući kako se najvažniji čovjekov zadatak zove ljubav te kako osim nebeskog svoda postoji i unutarnje nebo locirano u ljudskom srcu.

Posljednji ispraćaj Vesne Krmoptić, nakon kremacije u Beogradu, biti će dogovoren s njezinom obitelji.

Fotografija: Damir Fabijanić

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist