AktualnoUrednički izbor

POSJETILI SMO OBITELJ KNEZ NA POBREŽJU Svi ih znaju po mesnicama, a sada i po konobi!

POSJETILI SMO OBITELJ KNEZ NA POBREŽJU Svi ih znaju po mesnicama, a sada i po konobi!

Prezime Knez još od 1921. godine veže se uz mesne proizvode koji i danas predstavljaju vrhunsku kvalitetu.

No, prije dvije godine obitelj Iva Kneza počela se baviti i ugostiteljskom djelatnošću. Svoju idiličnu svakodnevicu na Pobrežju, u malenom zaseoku Knezovi, htjeli su podijeliti s domaćom čeljadi i gostima Grada. U srpnju 2017. godine osnivaju ‘Konobu Knez’, a sve u sklopu seoskog domaćinstva ‘oPG Marin Knez’ koje se prostire na 25 tisuća metara kvadratnih. Njihov trud i rad okrunjen je tako nedavno vrijednim priznanjem. Osvojili su drugo mjesto u izboru za nagradu ‘Zlatna naranča – izbor najboljih u ruralnom turizmu’ koju dodjeljuje Dubrovačko-neretvanska županija. To je bio dovoljno dobar razlog za posjetiti ih. Na ulazu ovog predivnog zdanja dočekali su nas Ana i Marin, mlada snaga obitelji Knez te njihovi vjerni čuvari – mješanac Bigi, vučjak Jolly i tornjak Medo. Osvojena nagrada za njih je veliko iznenađenje jer, kako ističu, nisu očekivali kako će upravo oni biti istaknuto domaćinstvo među 26 prijavljenih.

POSJETILI SMO OBITELJ KNEZ NA POBREŽJU Svi ih znaju po mesnicama, a sada i po konobi!

— Stvarno smo bili sretni jer se tomu nismo nadali. Konobu smo prvenstveno stvorili za nas, za našu rodbinu i prijatelje. Imamo mali starinski komin, odmah ispod kuće, gdje bismo se uvijek okupljali, roštiljali, preko zime ložili vatru, grijali se… Nedostajao nam je veći prostor za proslave i obiteljska okupljanja te smo odlučili napraviti konobu u već postojećem prostoru kuće – ističe nam Ana Knez, a dok nam je iznosila detalje samih početaka ugostiteljske priče u hladu velikog glorijeta, stigla je njihova majka Tea i donijela štrudel od jabuka. Odmah su nam istaknuli kako je ona – gazdarica, ali i glavna slastičarka.

‘Sve je naše i domaće’
U prostoru u kojem je nastala konoba, prije Domovinskog rata njihov je pokojni djed prodavao meso. Nakratko smo se i vratili u te stare dane ovog dugogodišnjeg tradicionalnog obrta kojeg je stvorio njihov pradjed. Meso su počeli prodavati 1921. godine u malom škveru u Mokošici. Nakon toga prodavali su meso u prostoru preko puta ambulante, na Ponti žala, a gdje su radili do 80-ih godina.

POSJETILI SMO OBITELJ KNEZ NA POBREŽJU Svi ih znaju po mesnicama, a sada i po konobi!

— U ratu nam je sve izgorjelo. Vratili smo se na noge i nakon toga smo se proširili po gradu i cijeloj županiji. Cijela priča je opet malo zastala prije deset godina tijekom ‘nicanja’ velikih centara i recesije. Zatvorili smo sve butige, ali otac i ja smo ostali raditi oko posla s mesnicom. Imamo još vjernih mušterija koje svakodnevno dolaze po meso – priča nam Marin. Ističe kako su jedan od razloga otvaranja konobe upravo njegovi prijatelji koji su ga nagovorili da ‘zaroni u ugostiteljske vode’. A imali su što i ponuditi, dodaje Ana. Tako se osim mesa, na pjatima njihovih gostiju nađu i suhomesnati proizvodi koje radi otac Ivo Knez, jaja od pedesetak domaćih kokošiju… Veće količine voća i povrća počeli su saditi i proizvoditi za potrebe konobe. Peku svoj kruh, prave tradicionalne likere i vina, a jedino što nabavljaju su mineralna voda te sokovi. Proizvode i maslinovo ulje, a količina, kao i kod svih, varira iz godinu u godinu. ‘Sve je naše i domaće’, ističu. Tri su stalna menija, bazirana naravno na mesu spravljenom na roštilju, ražnju i ispod sača za što je glavni majstor otac Ivo, kažu nam Ana i Marin. Svaki meni također obuhvaća suhomesnate proizvode, salate, sireve i deserte. Preko zimskih dana svoju ponudu proširuju i sa šporkim makarulima te zelenom menestrom.

85 posto gostiju domaći ljudi
Je li im bio čudan skok u ugostiteljske vode? Nije… Jer im je, kako su već rekli, kuća uvijek bila puna prijatelja i vazda su za njih spravljali hranu. Trebalo im je možda dva mjeseca kako bi se uhodali u profesionalnom smislu. Naime, puno je detalja na koje treba paziti, a s kojima su se upoznali u brojnim restoranima i izvan granica Hrvatske. Rade tijekom cijele godine, a u svoju konobu mogu primiti ukupno pedeset gostiju. Inače, 85 posto posjetitelja su domaći ljudi. Priznaju nam kako se nekad iznenade kako ih stranci pronađu.

POSJETILI SMO OBITELJ KNEZ NA POBREŽJU Svi ih znaju po mesnicama, a sada i po konobi!

— Radimo sve s ljubavlju i ljudi to vjerojatno osjete. Dolaze kod nas doma i uvijek ih želimo primiti prijateljski, kao da dočekivamo svoje dugogodišnje prijatelje. Svi smo u obitelji jako složni i komunikativni te volimo biti s ljudima. Nastojimo im pružiti stopostotnu domaću hranu i kvalitetu, što mislim da ne mogu pronaći baš u svakom ugostiteljskom objektu. Toga u Gradu nedostaje jer je većina ponude ‘industrijska’ – rekla je Ana kojoj je najsmješnije kad netko dođe i pita spravljaju li hobotnicu ispod sača.

— Ma smiješno mi je jer svi znaju kako smo poznati po mesu. No, bila je situacija kad su gosti u našem apartmanu stali 15 dana. Dosadilo im je jesti svaki dan meso (smijeh). U takvim im situacijama izađemo u susret i ispečemo ribu, ili hobotnicu ispod sača – ističe Ana koja je s bratom cijeli život na Pobrežju.

POSJETILI SMO OBITELJ KNEZ NA POBREŽJU Svi ih znaju po mesnicama, a sada i po konobi!

Za vrijeme školskih dana i stalnog putovanja, govori nam kako je ‘patila’ za Gradom. ‘Danas, ne bih ovo mijenjala ni za što’, naglašava sa smiješkom. I gosti su oduševljeni ambijentom, prvenstveno zbog mira, tišine i spokoja koji ovdje obitava, ali i domaćim životinjama. Posebnu pozornost privlači magarica Gina koja ima preko 30 godina te njezine susjede, kobile Rosita i Suzi. No, gosti žele i traže veće iskustvo i doživljaj. Zbog toga postoji potreba za jačanjem turističke ponude u domaćinstvu obitelji Knez.

— Postoji toliko ideja te iz godinu u godinu želimo ulagati i unaprjeđivati poslovanje. Imamo apartman, no želimo napraviti kuću za odmor s bazenom na mjestu stare sušare. Gosti to traže i stalno nas pitaju za smještajne jedinice. U planu nam je napraviti i kušaonicu gdje će se moći i kupiti naši proizvodi – govore nam.

Tekst objavljen u tiskanom izdanju 17. srpnja 2019. 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist