Kultura

POSEBNO PRIZNANJE DUBROVAČKIM MUZEJIMA Nemjerljiv je doprinos ravnateljice Vilać

POSEBNO PRIZNANJE DUBROVAČKIM MUZEJIMA Nemjerljiv je doprinos ravnateljice Vilać

Dubrovački muzeji dobili su posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva za dugogodišnji izdavački rad koji uključuje sustavno proučavanje i promicanje povijesnih ličnosti Dubrovnika!

Priznanje je ravnateljici Dubrovačkih muzeja Pavici Vilać dodijeljeno na Svečanoj dodjeli Godišnjih nagrada i Nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva u četvrtak (20. listopada) u Muzeju Mimara u Zagrebu.

– Izložbeni katalozi u izdanju Dubrovačkih muzeja, urednice Pavice Vilać reprezentativna su izdanja, koncepcijski se podudaraju s tematskim cjelinama izložbi, bogato su ilustrana, dvojezična i s opširnim katalozima predmeta. Uz stručnjake iz Dubrovačkih muzeja, autori tekstova u katalozima su i brojni vanjski suradnici, ugledni znanstvenici, vrsni poznavatelji dubrovačke baštine. Ovdje posebno ističemo ravnateljicu Dubrovačkih muzeja Pavicu Vilać koja je kao voditeljica cjelokupnih projekata i urednica kataloga nemjerljivo doprinijela da se muzejskim projektima podigne razina svijesti o kulturnoj i povijesnoj baštini Dubrovnika – navodi se u obrazloženju odluke o posebnom priznanju.

Dubrovačkim muzejima dodijeljene su već dvije nagrade Hrvatskog muzejskog društva i to za realizaciju kataloga izložbe ,,Stjepan Gradić: otac domovine’’, te za izložbeni projekt Ruđer Bošković – ponovno u rodnom Dubrovniku. Hrvatska slavi svog genija povodom 300. obljetnice rođenja”, dok je ravnateljica Vilać lanjska dobitnica nagrade struke kao urednica kataloga izložbe „Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji“.

S realizacijom središnjih godišnjih projekata Dubrovački su muzeji započeli 2011. godine izložbom „Ruđer Bošković ponovno u rodnom Dubrovniku“, nakon čega su uslijedili izložbeni projekti „Sv. Vlaho u povijesti i sadašnjosti“, „Stjepan Gradić: otac domovine“, te „Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji“, koji su odreda nagrađeni od strane struke, dok je u tekućoj, 2016. godini realiziran projekt „Knežev dvor: utvda, palača, muzej“.

„Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti“ je bio središnji izložbeni projekt Dubrovačkih muzeja u 2012. godini, kad je realiziran povodom 1040. obljetnice štovanja kulta svetog Vlaha u Dubrovniku te 140. obljetnice osnutka Dubrovačkih muzeja. Izložbu je tada pratio mali katalog, koji je nakon tri godine sustavnog rada čak 16 autora, među kojima i vanjskih suradnika, mahom uglednih znanstvenika i vrsnih poznavatelja dubrovačke baštine, proširen u najveće znanstvenostručno djelo dosad posvećeno dubrovačkom Parcu. Lanjsko je izdanje i bilo povodom da akademik Radoslav Tomić predloži Dubrovačke muzeje za godišnju nagradu HMD-a.

Riječ je o doista vrijednom izdanju koje na 536 stranica, sa preko 450 fotografija i ilustracija u boji te s katalogom u kojem je detaljno obrađeno čak 297 predmeta predstavljenih na izložbi, prvi puta sveobuhvatno obrađuje temu stoljetnog dubrovačkog svetog zaštitnika i simbola Grada.

– Izložba „Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti“ i prateći katalog nastavljaju niz središnjih godišnjih izložbeno-izdavačkih projekata Dubrovačkih muzeja, započetih 2011. godine, koji imaju za cilj brendiranje Dubrovnika na temelju njegove bogate kulturne i povijesne baštine, povezujući ga s istaknutim osobama i događajima iz njegove slavne prošlosti. Time Dubrovački muzeji daju prino prepoznatljivosti Dubrovnika u svijetu, kao grada bogatoga i iznimnoga materijalnog i duhovnog naslijeđa, dosada naširoko poznatoga ponajviše po jedinstvenoj urbanističkoj ljepoti svoje povijesne jezgre, ali istodobno i podižu razinu znanja i svijesti lokalnoga stanovništva o dubrovačkoj kulturno-povijesnoj baštini – zaključeno je u odluci Ocjenjivačkog suda Hrvatskog muzejsko društva.

Nagrade HMD-a dodjeljuju se državljanima Hrvatske, a izuzetno se mogu dodijeliti i stranim državljanima ako su svojim djelovanjem značajno pridonijeli promicanju muzejske struke u Hrvatskoj.
Godišnja nagrada HMD-a dodjeljuje se pojedincima, grupama i muzejima za objavljena, izložena ili na drugi način javno prezentirana ostvarenja muzejske struke u protekloj kalendarskoj godini.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist