Zanimljivosti

“Pošao sam u Ameriku zbog Tita”

"Pošao sam u Ameriku zbog Tita"

Rodio se jedan mali kauboj iz Hercegovine prije mnogo godina, voli za sebe reći Jerko Kovač koji je proslavio stoti rođendan. Prošao je sve od najniže rangiranih poslova do aristokratskih druženja i zabava.

Ovaj fascinantni mladi starac je ujedno i najstariji aktivni igrač bridža na svijetu, a osim bridža voli još i golf i šah. U Dubrovnik se doselio davne 1930. godine, a imao je urarsku radnju. Za vrijeme drugog svjetskog rata otišao je trbuhom za kruhom u SAD gdje je živio i radio, danas pola godine provodi u Dubrovniku, a pola godine u SAD-u.

 
Kovač je izjavio na ga najviše zabrinjava to što više ne može putovati onoliko koliko bi on želio već mora slušati i pratiti ritam zdravlja. Satove koje je on popravio prestajao je odavno brojati, a jedan je sat čak popravljao tri godine jer je bio izuzetno mali.
 
– Kad je vaš Tito došao ja sam otišao, da nije bilo Tita ja se nikad ne bih odselio u SAD. Pošao sam radi Tita, inače ne bih otišao. Kad je Tito držao govor na trgu Bana Jelačić i govori u našoj ovoj našoj onoj slobodi, neće biti slobodne trgovine, neće biti slobode govora. Samo sam se upitao kakva je to sloboda i otišao – prepričao je Kovač.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist