Zanimljivosti

Posađen prvi od 100 dubova

Posađen prvi od 100 dubova

Bogati subotnji program ovogodišnjeg Kinookusa u Stonu ostat će dugo utisnut u sjećanju gostiju, posjetitelja i sudionika. Proizvođačima na Kinolokus placi pridružili su se konavoski maslinari iz poljoprivredne zadruge Maslinarstvo Konavle.

Filmski program u Kneževom dvoru započeo je u 10.30 sati kada su u Ston stigli učenici iz Dubrovnika i Slanog kako bi skupa s vršnjacima iz Stona sudjelovali na Kinopokus sekciji posvećenoj Međunarodnoj godini šuma. Nakon uvodnog predavanja gospodina Ivana Jasaka, iz Udruge Šumara Dubrovnik, učenici su pogledali film o hrvatskim šumama, te svjetski hit Medvjed Yogi redatelja Erica Breviga.

U 13 sati, na Poljani Lukše Beritića, organiziran je objed za oko 150 sudionika radionica koji je za njih skuhao gospodin Veljko Barbieri. Nakon kratke pauze, gospođa Marijeta Čalić iz udruge Čovjek na Zemlji, održala je predavanje o važnosti šuma za život na našem planetu. Nakon predavanja djeca su se, prema osobnim interesovanjima, podijelila u grupe kako bi sudjelovala na niz iznimno zanimljivih radionica: akademska slikarica Ivana Selmani vodila je likovnu radionicu na kojoj su đaci radili s glinom, kustosica Etnografskog muzeja Istre, Tanja Kocković Zaborski, održala je pravu Slow Food radionicu educiranja osjetila, a umjetnička direktorica Festivala Ines Vasiljević, radionicu analize filma, na kojoj je grupa učenika gledala, analizirala i ocjenjivala kratkometražne filmove ovogodišnjeg natjecateljskog programa. Članovi udruge Crno-bili svit s Brača nastavili su svoju radionicu fotografije.

Završni dan Kinookusa
Nedjelja donosi cjelodnevni program filmskih projekcija, među kojima su i filmovi iznenađenja, a večeras u 19:30 sati počinje ceremonija zatvaranja Kinookusa 2011 na stonskoj placi – otvorenom festivalskom kinu.
Zatvaranje će donijeti projekciju „Kinookus reportaža“ – dokumentarnog filma snimljenog na Radionicama prve edicije Kinookus Food Film Festivala 2010. u suradnji s Udrugom Crno Bili Svit iz Sutivana. U 20 sati bit će proglašeni pobjednički filmovi, a u 21:30 je koncert Gadjo Manoushe i Lilibelle

Vrhunac prekrasnog druženja u okviru Kinopokus sekcije svakako je predstavljao početak provođenja inicijative Hrast-emo s imenom dubrovačkim koju Udruga Kinookus provodi uz potporu zaklade Kajo Dadić iz Splita. U Malom Stonu, pokraj Vile Koruna, posađen je prvi od 100 dubova kojim Udruga Kinookus želi oplemeniti prostor Stona i okolice. U nevjerojatno živoj atmosferi, na samo njemu svojstven način, predavanje o povijesti i simbolici duba održao je magistar povijesti umjetnosti Ivan Viđen.

Atrij Kneževog dvora u Stonu je u okviru Kinofokus sekcije, u 18 sati ugostio dvije čuvene, autohtone sorte vinove loze iz naše Županije, plavac mali i dubrovačku malvasiju. O povijesti, osobitostima, zanimljivostima i problemima proizvodnje vina u Hrvatskoj, govorila su dva uspješna vinara: Dubravko Vukas s Pelješca i Ivo Orešković iz Konavala. Posjetitelji su imali priliku kušati i kupiti plavac mali i malvasiju, čuveni prošek od malvasije te knjigu gospodina Oreškovića o vinu dubrovačkih kneževa. Gosti i sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo susretom i poželjeli organizatorima puno uspjeha u sljedećim edicijama.

U malostonskom Orsanu, u 19 sati, ugostitelji iz Malog Stona pripremili su aperitiv za pamćenje na kojem su posjetitelji Festivala i Stonjani mogli kušati delicije iz restorana Kapetanova kuća, Bota Šare i Vila Koruna. Ogroman uspjeh kutka za aperitive u Orsanu uvjerio je malostonske ugostitelje i organizatori Festivala da se Kinookus FFF definitivo mora proširiti i na drugu stranu Strinčjere.
Filmski program se nastavio projekcijama u otvorenom kinu ispred tvrđave Arcimon. Posjetitelji su mogli pogledati tri vrhunska dokumentarca: The End of the Line Ruperta Murraya, Komad zemlje na uglu Cooka i Dahlmana te U beskonačnost Michaela Madsena. Magična filmska večer završila se na placi ispred Kneževog dvora projekcijom turskog dokumentarca Ecumenopolis: grad bez granica redatelja Imre Azema, gosta ovogodišnjeg Kinookus FFF-a. Nakon projekcije filma organizirana je diskusija na kojoj je pored redatelja sudjelovao i mladi arhitekt Davor Bušnja. Govorilo se o problemima neplanske urbanizacije, građevinske spekulacije te ulozi civilnog društva i struke u oblikovanju javnog prostora. Filmski program se zatvorio prikazivanjem filma Cijena hrane, hrvatskog redatelja Hrvoja Juvančića.

Ali to nije bio kraj! Gosti i posjetitelji nastavili su se zabavljati do kasno u noć uz izvrstan nastup DJ Funk You-a.

mg/kfff (Crno-bili svit i Eugen Miljan FK Marin Getaldić)

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist