Aktualno

POS zamrznut u vremenu

POS zamrznut u vremenu

Iako je od njenog utvrđivanja prošlo skoro tri i pol godine lista prvenstva za kupnju POS stanova neće se mijenjati.

Točnije, neće se revidirati, iako se realno početak radova na gradnji 64 stana po programu POS-a niti ne nazire. Ako uzmemo da će do završetka gradnje novih stanova poticane stanogradnje u Mokošici proći minimalno još dvije godine, dolazimo do podatka kako će lista za kupnju ovih stanova po povoljnijim uvjetima biti stara preko pet godina. To ujedno znači kako se u tih pet godina štošta moglo promijeniti, govoreći o uvjetima koje su građani koji su se za POS prijavili morali ispunjavati kako bi prikupili određene bodove i time zauzeli mjesto na listi.

Jer samo 64 sretnika uselit će se u POS-ove stanove, ako su još kreditno sposobni i zainteresirani za kupnju. No, za reviziju liste ne postoje zakonski propisi, odnosno veliki protek vremena od utvrđivanja liste do useljenja očito nitko nije uzimao u obzir.

Evo što nam je iz gradske uprave odgovoreno na upit je li rađena revizija liste i je li netko s nje brisan zbog promijenjenih uvjeta:
 
– Po informacijama iz Upravnog odjela za nekretnine sukladno odredbama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji te na temelju čl.21. Pravilnika o uvjetima, mjerilima i postupku za određivanje reda prvenstva pri kupnji stana u Društveno poticanoj stanogradnji Gradsko poglavarstvo je na sjednici održanoj 12. prosinca 2008. utvrdilo Listu reda prvenstva za kupnju stana iz programa društveno poticane stanogradnje.

Sukladno članku 22. Pravilnika stanovi će se prodavati po redu prvenstva koji je utvrđen Listom. Lista reda prvenstva za kupnju stana je konačna i kao takva se ne može mijenjati. Revizija liste reda prvenstva nije određena Zakonom o POS-u – odgovorili su iz Grada Dubrovnika.

A podsjetimo koje su to uvjete građani zainteresirani za kupnju ovih stanova morali ispunjavati te davne 2008. godine. Bodovi su se tako dobivali na račun stambenog statusa i uvjeta stanovanja, a za tri i pol godine netko je mogao naslijediti kakvu nekretninu ili je kupiti budući da je izgradnja POS-a jedno vrijeme bila neizvjesna. Bodovi su se dobivali i na račun prebivanja na području Dubrovnika – netko se u međuvremenu mogao odseliti – primjerice u Župu i tamo kupiti odgovarajući stan jer su cijene tamo ipak jeftinije nego u Gradu.

Više čitajte u tiskanom izdanju duLista.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist