Zanimljivosti

POROĐAJNA EDUKATORICA Maja se bavi u svijetu priznatim, a u nas nepoznatim zanimanjem

POROĐAJNA EDUKATORICA Maja se bavi u svijetu priznatim, a u nas nepoznatim zanimanjem

Tridesetak žena iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije okupilo se nadavno u programu 3P+, kako bi stvorile osna­žujuću zajednicu porođajnih edukato­rica kojima je cilj unošenje pozitivnih promjena i stvaranje ljepših porođaj­nih iskustava.

Primalje, doule, edu­katorice, psihologinje, stručnjakinje za obrazovanje, aktivistkinje, majke… Među njima i naša sugrađanka Maja Obuljen. Zanimljiv i pohvalan program dio je Erasmus+ projekta, obrazovanje odraslih za pozitivnu trudnoću, porod i babinje koji provode udruga Roda iz Hrvatske, Indo Anai iz Slovenije te Ape­rio iz Češke. Ovo je prvi projekt ovog tipa za čije je kreiranje zaslužan stručni tim iz triju zemalja, kurikulum se teme­lji na dokazima, a gradivo se usvaja inovativnim metodama. Višemjesečni tečaj kojeg je prošla i naša ovotjedna sugovornica Maja se sastoji od samo­stalnog učenja, rada u grupi, online sastanaka, raznih aktivnosti i vježbi kao i intenzivnog četverodnevnog in-person treninga kojeg je Maja završila u Brežicama krajem rujna. O projektu samom, ali i stvaranju neobično snažne zajednice, edukacijama… Otkrila nam je više za DuList!

POROĐAJNA EDUKATORICA Maja se bavi u svijetu priznatim, a u nas nepoznatim zanimanjem

— Na ovoj edukaciji spojile su se redom moćne žene u čijem sam se društvu osjećala počašćeno. Svaka je svojom različitošću doprinjela stva­ranju ove divne zajednice koja će, sigurna sam, pokrenuti promjene. Jasno je da je iz naših pozicija teško mijenjati zdravstveni sustav i općenito pristup rodiljama, ali ono što možemo je pokrenuti promjene odozdo prema gore, dajući ženama informacije i snagu potrebnu da preuzmu vlasniš­tvo nad svojim tijelom i porodom te da se izbore same za sebe. Ovaj projekt je veliki korak u tom smjeru – kaže nam za početak naša porođajna edukatorica, koja je otkrila i kako je sama odlučila slijediti ovaj put.

  Radionica Trudnoća i porod će se održati ovu nedjelju, 25. studenog, od 10 do 12 sati u prostorijama agencije DURA. Prijavite se na Rodinim službenim stranicama, a svakao pogledajte i niz drugih zanimljivih edukacija!

— Na samom početku trudnoće sam naišla na najavu Rodine radionice o trudnoći i porodu i, znajući da me samo adekvatna priprema i znanje o svemu što slijedi može umiriti, odlu­čila sam se prijaviti. Nisam imala pre­velika očekivanja ali ono što sam u ta dva sata naučila mi je potpuno pro­mijenilo predodžbu poroda koju sam dobila slušajući razne ‘horor priče’ svo­jih poznanica. Predodžba je bila da je grozno i bolno iskustvo u kojem si prepušten na milost i nemilost doktora, babica i, rekla bih, puke sreće. Da te tamo nitko ništa ne pita i da samo trebaš ‘molit Boga’ da što prije prođe. Nakon radionice i dobivenih odgo­vora na mnoga postavljena pitanja, od tamo sam izašla osnažena i puna vjere u svoje tijelo i njegove sposobno­sti. Nastavila sam istraživati i sastavila plan poroda te na kraju, upravo zahva­ljujući stečenom znanju, uspjela imati točno onakav porod kakav sam zami­slila. Zbog tog iskustva sam poželjela pristupiti Rodama i educirati se kako bi mogla budućim majkama darovati barem dio onoga što su Rode darovale meni. Kada su otvorene prijave za 3P+ projekt, nisam razmišljala ni trena – iskreno će Maja. Što za jednu trudnicu znači proći trudnički tečaj i što znači to isto u kontekstu, primjerice, prve trudnoće? ­

‘Ako ne znate koje su vam opcije dostupne, vi nemate opcija’
— Cilj tečaja je pružiti trudnicama i nji­hovim partnerima dovoljno informa­cija na temelju kojih oni mogu donijeti vlastite informirane odluke, kakve god one bile. Činjenica je da, ako ne znate koje su vam opcije dostupne, vi nemate opcija. Na žalost, kod nas se još uvijek jako često zna čuti. ‘Ma ajde, sve su rodile pa ću i ja’, što je po meni jako loš pristup jer neznanje rezultira stra­hom i stresom koji u datom trenutku blokiraju hormone koji su potrebni za uspješan porod sa čime se povećava mogućnost komplikacija. Jako često dolazi do indukcije i carskog reza upravo zbog ‘nenapredovanja poroda’. Ne kažem da ne postoje komplikacije pri kojima su intervencije potrebne ali dovoljna informiranost definitivno smanjuje šansu za iste – otkrila nam je i razloge zašto je nužno ići na umi­rujuće i osnažujuće tečajeve kojih je, u posljednje vrijeme, sve više. Upravo pohađanje tečaja osigurava i pove­ćava šanse za uspješnim, što manje stresnim porodom.

— Ako znate kada krenuti u bolnicu, kako raditi sa hormonima, zauzimati položaje koji pogoduju napredova­nju poroda, na koji način si olakšati bolove i dovesti se u stanje koje tre­bate da bi lakše rodili, većinu posla ste već odradili. Znajući točno što se i zašto u kojem trenutku događa, možete aktivno sudjelovati u svojem porodu – napominje dalje. Vrijedi dodati kako će naša mlada edukatorica svoju prvu, pilot radionicu održati zajedno sa kolegicom Miom Cvjetković koja drži Rodine radi­onice više od pet godina. Radionica o trudnoći i porodu će biti jedna od mno­gih zanimljivih tema u sklopu Rodinih Dana prava djeteta koji se održavaju od 20. do 30. studenog, a više o svemu može se pročitati na Rodinim mrežnim stranicama, ali i čuti na Majinim idu­ćim tečajevima, budući da kao poro­diljna edukatorica ne planira stati na jednom ‘skalinu’.

POROĐAJNA EDUKATORICA Maja se bavi u svijetu priznatim, a u nas nepoznatim zanimanjem

Razlike između edukatora i doule
— Ono što slijedi nakon dobivanja cer­tifikata edukatorice za trudničke teča­jeve u svibnju sljedeće godine je puno opsežniji tečaj koji će se sastojati neko­liko dvosatnih radionica kao cjelovitu pripremu za pozitivno i prirodno isku­stvo poroda i postpartuma. Teme će biti trudnoća, početak trudova, uloga hormona, tehnike olakšavanja boli, fiziologija poroda, položaji u porodu, plan poroda, postpartum, uloga doule itd. U planu su razne aktivnosti kao i suradnja sa zajednicom žena uključe­nim u projekt 3P+, ali ‘otom po tom’. U međuvremenu me čeka još jedno iskustvo poroda koje će mi, vjerujem, dati još neke ideje – otkrila nam je za kraj, uz odgovor na pitanje hoće li joj se iz Dubrovnika pridružiti još netko i hoćemo li iz grada dobiti još koju edu­katoricu ili edukatora ili pak doulu…

— Kod nas je to novost, ali porođajni edukator je u svijetu rašireno i traženo zanimanje. Isto kao i zanimanje doule. Posao edukatora je dati sve informa­cije koje budući roditelji trebaju da bi donijeli vlastite informirane odluke za vrijeme trudnoće. Posao doule je dati fizičku i emocionalnu podršku ženi, prije, za vrijeme i nakon poroda. Dok na tečaju dobijete ‘upute’ unaprijed, doula je ta koja sve to prolazi s vama. Ona vas tješi, hrabri, masira, opušta. Ona nije tu zbog djeteta već zbog majke. U Hrvatskoj postoji nekolicina doula i posljednjih godina su dosta tražene dok ih u Dubrovniku, za sada, još uvi­jek nemamo – zaključuje Maja, a mi se nadamo kako će, nakon ovogodišnjeg Tjedna prava djeteta i Maje, koja je ‘pro­bila led’, još i više žena odlučiti biti pot­pora – ženama.

Prijave na radionice 

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist