Aktualno

Porezna uprava: Napojnice nisu opravdanje!

Porezna uprava na svojim stranicama oglasila se danas priopćenjem u kojem su još jednom ponovili kako ne odustaju od rigoroznih mjera, naročito na Jadranu.

Nastavno na slučaj zadarske ugostiteljice čiji je objekt zapečačen zbog 128 kuna viška u blagajni Poreznici ističu

"Zbog učestalog iznošenja neistina o radu Ministarstva financija, Porezne uprave od strane pojedinih poreznih obveznika, odlučeno je da će se sukladno članku 8. stavku 12. Općeg poreznog zakona, ubuduće objavljivati pravo činjenično stanje o postupcima kod takvih obveznika.

Slijedom navedenog, objavljujemo da su inspektori Porezne uprave u slučaju privremene zabrane obavljanja djelatnosti zadarskom kafiću "Macho" vlasnice Sanje Bake, postupili ispravno, s obzirom da su u blagajni zatekli višak novca, odnosno neevidentirani promet.

Nepravilnosti u poslovanju poput ove, poreznim obveznicima nisu dozvoljene našim propisima.

Usporedbe radi, u europskoj praksi, moramo istaknuti, postupanje poreznih vlasti daleko je rigoroznije nego u Hrvatskoj i upravo je željezna disciplina rezultat daleko veće odgovornosti poreznih obveznika.

Na temelju vjerodostojnih dokumenata i novčanog iznosa koji se u trenutku nadzora nalazi u blagajni, utvrđuje se evidentirani promet. Ukoliko se u blagajni zatekne bilo kakav višak novca, koji nije potkrijepljen vjerodostojnom dokumentacijom, i dalje će se smatrati neevidentiranim prometom, te će se postupati na isti način, čak i ako je riječ o samo 10 kuna viška.

S obzirom da se tijekom nadzora ustanovilo da pojedini porezni obveznici i dalje ne izdaju račune, posebno stranim turistima, molimo ih da pripaze na koji način posluju i da se pridržavaju propisa, kako ne bi ugrozili svoje poslovanje u jeku turističke sezone.

S obzirom na otežani rad od strane pojedinih poreznih obveznika i svih neugodnosti s kojima se susreću na terenu, inspektori Porezne uprave i dalje imaju veliku potporu Ministarstva financija u obavljanju svog posla, kojeg od početka fiskalizacije izvršavaju sukladno zakonima.

Naglašavamo da će se nadzor i dalje nastaviti istim, pojačanim intenzitetom diljem Hrvatske, pogotovo na Jadranu, a od 1. kolovoza i na tržnicama.

Ovom prilikom zahvaljujemo se građanima na aktivnom sudjelovanju u suzbijanju sive ekonomije i uvođenju reda u prometu gotovinom, te ih pozivamo da i dalje prijavljuju nepravilnosti kod obveznika koji ne poštuju zakone, dok ih se velika većina pridržava.

Računi se mogu provjeriti putem internetske stranice Porezne uprave (http://www.provjeri-racun.hr/provjeraracuna), nepravilnosti prijaviti na besplatni broj telefona 0800 1001, putem rubrike Pišite nam (http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Pisite-nam.aspx) ili dolaskom u lokalnu ispostavu Porezne uprave.

Netko bi Vaš novac, namijenjen za vrtiće, bolnice i škole mogao staviti u svoj džep! Zato tražite, uzmite račun i prijavite nepravilnosti, jer – Bez računa, se ne računa!", stoji u najnovijem priopćenju Porezne uprave.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ SE OPROSTIO OD MANI GOTOVAC ‘Nedostajat će nam njezina odvažnost’

Dulist

IPAK SE KREĆE! Službeno počela gradnja pristupne ceste za Pelješki most

Dulist

Srušio se potporni zid na gradilištu u Zatonu, susjedi strahuju za stabilnost njihove zgrade

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija