Hrvatska

POREZNA REFORMA Neoporezivi dio plaće podiže se na 2600 kuna

POREZNA REFORMA Neoporezivi dio plaće podiže se na 2600 kuna

Ministar financija Boris Lalovac kreće u novu poreznu reformu. Srednjem sloju trebalo bi ostati više novca za potrošnju nakon oporezivanja plaće.

Kako se neslužbeno doznaje HRT Vlada želi neoporezivi iznos plaće podići s 2200 na 2600 kuna. Procjenuje se da bi to onima s najnižim prihodima plaću podignulo za oko 80 kuna. S poreznim bi izmjenama trebao profitirati i srednji sloj kojima bi se najviša porezna stopa od 40% ubuduće primjenjivala na one s plaćom iznad 13.200 kuna, a ne kao dosad na one s 8800 kuna. Toj kategoriji građana plaće bi se mogle povećati za nekoliko stotina kuna.

Oko 60% BDP-a čini potrošnja građana. Svakako je i dizanje PDV-a na 25% utjecalo na potrošnju građana. Moramo napraviti određene kontraefekte, u petoj, šestoj godini recesije pokretač gospodarstva svakako moraju biti kućanstva i potrošači, rekao je Lalovac.

Takva reforma bi smanjila proračunske prihode za oko 2 milijarde kuna što bi se moglo nadoknaditi većom potrošnjom, ali i ukidanjem olakšica na reinvestiranu dobit. Također Lalovac očekuje smanjivanje obujma plaća u javnom sektoru što bi se trebalo postići kroz rebalans i centralni obračun plaća.

Ako bi se Vlada vodila preporukama Svjetske banke obujam plaća u javnom sektoru trebalo bi smanjiti barem za iznos od 7 milijardi kuna.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist