Natrag
25.4.2019 16:45

facebook

twitter

google

rss

dulist

PORAŽAVAJUĆE Samo šest posto zaposlenih žena spada među najbolje plaćene zaposlenike!

13.3.2018 @ 8:56 Dulist Aktualno

Podijelite:

Gotovo svugdje u svijetu žene imaju manju prosječnu plaću od muškaraca. To je u velikoj mjeri uzrokovano činjenicom što žene uglavnom rade poslove koji spadaju u kategoriju slabije plaćenih zanimanja.

Međutim, razlika između muškaraca i žena postoji i kada se njihova zastupljenost promatra po razredima plaća, pokazalo je istraživanje Paylaba, međunarodnog servisa za istraživanje visine plaća, kojeg je dio i hrvatska MojaPlaća.

Svega 6 posto žena spada među najplaćenije zaposlenike
Tako rezultati istraživanja pokazuju da znatno veći postotak žena obavlja posao koji spada u niži platni razred, dok veći postotak muškaraca obavlja posao višeg platnog razreda.
Promatraju li se udio žena po platnim razredima, rezultati istraživanja pokazuju da svega 6% zaposlenih žena spada u kategoriju najbolje plaćenih zaposlenika. Usporedno, takvih zaposlenih muškaraca je 13 posto.
Čak 15 posto svih zaposlenih žena spada u kategoriju najlošije plaćenih zaposlenika, dok u istu kategoriju spada 7 posto muškaraca.

Najveći udio zaposlenih žena u kategoriji višeg platnog razreda ima Slovenija (8 posto), dok je u Hrvatskoj takvih žena 7 posto. Najlošija je situacija u Slovačkoj i Češkoj gdje svega 4 posto žena spada u najviši platni razred.

Razlika u plaćama
Čak i kada se analiziraju primanja koja ostvaruje samo 10 posto najbolje plaćenih zaposlenika, rezultati pokazuju da žene u ovoj kategoriji dosežu tek 78 posto plaće najbolje plaćenih muškaraca.
Općenito, najznačajniju razliku u plaćama između muškaraca i žena bilježe Bugarska, Češka i Slovačka, gdje je prosječna razlika u plaćama muškaraca i žena iznosi ogromnih 30 posto. Najmanja je razlika u Hrvatskoj i Sloveniji, gdje žene u prosjeku imaju 10 posto manje plaće od muškaraca.

Na razinu plaće najviše utječu izbor zanimanja i ambicija za razvoj karijere
Na visinu plaće najviše utječe izbor radnog mjesta. Iako u današnje vrijeme žene sve više grade karijere na dobro plaćenim radnim pozicijama, velik dio njih i dalje radi slabije plaćene poslove kao što su: asistent, recepcionar, medicinska sestra, računovođa, djelatnik u službi za korisnike, HR stručnjak, učitelja, konobar, prodavač te socijalni ili administrativni radnik.
Najviše žena koje rade u skupini zanimanja koja bilježe niska primanja nalazi se u Slovačkoj (18 posto), Češkoj (16 posto), Bugarskoj (16 posto) i Finskoj (16 posto). U Hrvatskoj taj postotak iznosi 13 posto.

O istraživanju
Međunarodno istraživanje provedeno je u 13 europskih zemalja: Estoniji, Poljskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Letoniji, Finskoj, Litvi, Bugarskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana