Crna kronika

‘PORAT 2015.’ Nagodili se svi dileri s kruzera MSC Poesia

'PORAT 2015.' Nagodili se svi dileri s kruzera MSC Poesia

Bez suđenja riješen je slučaj krijumčarenja kokaina iz Brazila do Dubrovnika brodom Poesia.

Naime, nakon što su se prije dva mjeseca četvorica okrivljenika nagodila na zatvorske kazne od godine i pol do šest godina, piše Dalmacija News, isto je napravio i posljednji okrivljenik na ročištu koje se ovog tjedna održalo na Županijskom sudu u Splitu. Nagodio se na šest mjeseci zatvora, a preostale dvije neće odležati ako ne ponovi kazneno djelo u roku kušnje od pet godina.

Dalmacija News dalje piše kako su s 500 grama kokaina, kojeg su mu trebali dobaciti iz Dubrovnika, uhićena druga dvojica okrivljenika koji su se sporazumjeli s USKOK-om na zatvorske kazne od tri i godine i pol dana.

Podsjetimo, riječ je o akciji iz listopada 2015. godine, kada je PU dubrovačko neretvanska suzbila međunarodni lanac krijumičara drogom na cruiseru MSC Poesia, kada je uhićeno više osoba. Kodna akcija nazvana je ‘Porat 2015.’, a zanimljivo je istaknuti kako nikad u povijesti RH do danas policija nije upala na brod na kružnom putovanju.

USKOK je 12. veljače ove godine, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana V. P. (1966.), T. S. (1981.), A. P. (1981.) A. S. (1981.) i jednog crnogorskog državljanina G. M. (1980.) zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.
Optužnicom se prvookrivljeniku, drugookrivljeniku i četvtookrivljeniku stavljalo na teret da su, od početka 2015. godine do 30. listopada 2015., sukladno prethodnom planu i dogovoru o zajedničkom djelovanju s više zasad nepoznatih osoba, kupovali velike količine kokaina u Brazilu te ga krijumčarili do Europe radi daljnje prodaje na području Hrvatske i Crne Gore.’

– Od zasad nepoznatih osoba na području Brazila drugookrivljenik i četvrtookrivljenik su kupili najmanje 200 kilograma kokaina. Drogu su nakon preuzimanja skrivali na jednom brodu te su je po njegovom dolasku u Dubrovnik iznosili s broda i, sukladno narudžbama, prodavali trećeokrivljeniku i drugim kupcima radi daljnje preprodaje. Tako je prvookrivljeni član posade broda, prema dogovoru s drugookrivljenikom i uputama koje je od njega dobivao, prilikom svakog dolaska u Dubrovnik s broda iznosio manje količine droge koju je potom, u dogovoru s četvrtookrivljenikom a prema narudžbi trećeookrivljenika, predavao kupcima, a po uputi drugookrivljenika drogu je predavao i četvrtookrivljeniku i petookrivljeniku radi daljnje prodaje. Prilikom pretrage broda kod prvookrivljenika je pronađeno 2,9 kilograma kokaina, a od preostale količine kokaina nabavljenog na području Brazila nepoznatoj osobi u Crnoj Gori predali su 40 kilograma, 14 kilograma osobi koja je s drogom uhićena u Italiji, a 141,5 kilograma kokaina vrijednog najmanje 5.235.500,00 eura okrivljenici su prokrijumčarili u Hrvatsku i Crnu Goru – detalji su iz optužnice USKOK-a.

 

Pročitajte još

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist

OTKRIVENO ZLOČINAČKO UDRUŽENJE U Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 305 kilograma marihuane

Dulist