Natrag
26.3.2019 21:56

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘PORAT 2015.’ Nagodili se svi dileri s kruzera MSC Poesia

2.10.2016 @ 10:15 Dulist Crna kronika

Podijelite:

Bez suđenja riješen je slučaj krijumčarenja kokaina iz Brazila do Dubrovnika brodom Poesia.

Naime, nakon što su se prije dva mjeseca četvorica okrivljenika nagodila na zatvorske kazne od godine i pol do šest godina, piše Dalmacija News, isto je napravio i posljednji okrivljenik na ročištu koje se ovog tjedna održalo na Županijskom sudu u Splitu. Nagodio se na šest mjeseci zatvora, a preostale dvije neće odležati ako ne ponovi kazneno djelo u roku kušnje od pet godina.

Dalmacija News dalje piše kako su s 500 grama kokaina, kojeg su mu trebali dobaciti iz Dubrovnika, uhićena druga dvojica okrivljenika koji su se sporazumjeli s USKOK-om na zatvorske kazne od tri i godine i pol dana.

Podsjetimo, riječ je o akciji iz listopada 2015. godine, kada je PU dubrovačko neretvanska suzbila međunarodni lanac krijumičara drogom na cruiseru MSC Poesia, kada je uhićeno više osoba. Kodna akcija nazvana je ‘Porat 2015.’, a zanimljivo je istaknuti kako nikad u povijesti RH do danas policija nije upala na brod na kružnom putovanju.

USKOK je 12. veljače ove godine, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana V. P. (1966.), T. S. (1981.), A. P. (1981.) A. S. (1981.) i jednog crnogorskog državljanina G. M. (1980.) zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.
Optužnicom se prvookrivljeniku, drugookrivljeniku i četvtookrivljeniku stavljalo na teret da su, od početka 2015. godine do 30. listopada 2015., sukladno prethodnom planu i dogovoru o zajedničkom djelovanju s više zasad nepoznatih osoba, kupovali velike količine kokaina u Brazilu te ga krijumčarili do Europe radi daljnje prodaje na području Hrvatske i Crne Gore.’

– Od zasad nepoznatih osoba na području Brazila drugookrivljenik i četvrtookrivljenik su kupili najmanje 200 kilograma kokaina. Drogu su nakon preuzimanja skrivali na jednom brodu te su je po njegovom dolasku u Dubrovnik iznosili s broda i, sukladno narudžbama, prodavali trećeokrivljeniku i drugim kupcima radi daljnje preprodaje. Tako je prvookrivljeni član posade broda, prema dogovoru s drugookrivljenikom i uputama koje je od njega dobivao, prilikom svakog dolaska u Dubrovnik s broda iznosio manje količine droge koju je potom, u dogovoru s četvrtookrivljenikom a prema narudžbi trećeookrivljenika, predavao kupcima, a po uputi drugookrivljenika drogu je predavao i četvrtookrivljeniku i petookrivljeniku radi daljnje prodaje. Prilikom pretrage broda kod prvookrivljenika je pronađeno 2,9 kilograma kokaina, a od preostale količine kokaina nabavljenog na području Brazila nepoznatoj osobi u Crnoj Gori predali su 40 kilograma, 14 kilograma osobi koja je s drogom uhićena u Italiji, a 141,5 kilograma kokaina vrijednog najmanje 5.235.500,00 eura okrivljenici su prokrijumčarili u Hrvatsku i Crnu Goru – detalji su iz optužnice USKOK-a.

 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana