Aktualno

Popović: Ukinuli su najefikasniju carinarnicu!

Popović: Ukinuli su najefikasniju carinarnicu!

Juraj Popović, sindikalni povjerenik Carinskog sindikata u Carinarnici Dubrovnik za duList je iznio svoj stav o ukidanju Carinarnice Dubrovnik.

– Djelatnici carinarnice Dubrovnik su svojim uspjesima dokazali da su izuzetno stručni i da na njih ne mogu utjecati nikakvi politički, ekonomski, stranački niti ini lobiji. U zadnjih nekoliko godina su naplatom carinskog duga, dakle naplatom carine, trošarine i PDV-a, na osnovu otkrivenog carinskog prekršaja u državni proračun uplatili preko 70 milijuna kuna. To je neplanirani prihod RH i niti jedna carinarnica u Hrvatskoj nema takav uspjeh. Većina toga naplaćenog novca je od tzv. crnog chartera. Da se nije biralo po „facama“ najbolje govore primjeri osoba protiv kojih su vođeni prekršajni postupci i naplaćen carinski dug, npr. Željko Mitrović (Pink TV) – ističe Popović.

– Moguće da nekome nije odgovaralo da ne može utjecati na djelatnike carinarnice Dubrovnik u provođenju carinskih propisa, a bilo je svakakvih pritisaka. Također je znakovito da je vlasnik 27 tona robe koja je zaplijenjena lani na Karasovićima bila tvrtka iz Zagreba, a zaplijenjen je materijal za izradu lažnih skupocjenih torbi Luis Vitton (1200 m kvadratnih), La Costa (10 000 krokodila), te preko 40 000 komada lažnih odjevnih predmeta zaštićenih marki (La Martina, Burberry, La Costa, Tommy Hilfiger,Ralph Lauren,…) čija tržišna vrijednost je preko 35 milijuna kuna. Također je zanimljivo da je u zadnjoj zapljeni droge, primatelj robe ( kamene kocke i obloge ) među kojoj je otkriveno 110 kg marihuane bila tvrtka iz Zagreba. Nije isključeno da su sve to razlozi da se uništi carinarnica Dubrovnik koja po svojim rezultatima debelo odskače od svih carinarnica – tvrdi Popović.

Popović ističe kako je većina objekata u kojima djeluju carinarnice u Hrvatskoj u dugotrajnom najmu od privatnih pravnih ili fizičkih osoba. To nije slučaj u carinarnici Dubrovnik. Vrijednost nekretnina koje su u vlasništvu carinarnice Dubrovnik, tj. Ministarstva financija (zgrada carinarnice u ulici Dr. A. Starčevića 9 i zgrada stare carinarnice na Kantafigu, kraj pošte u Gružu) ) se cijeni na više desetaka milijuna kuna. Vrlo je moguće, tvrdi Popović, da je netko već „ bacio oko“ na ove nekretnine.I, naravno, sad mu carina tu smeta.

– Nemam apsolutno ništa protiv carinarnice Ploče. Moja želja je da ostanu obje carinarnice jer bi to bilo najlogičnije rješenje. Razlog da središte carinarnice bude Ploče, a ne Dubrovnik se može tražiti i zbog prikrivanja kriminala koji se događa u dolini Neretve. Najdrastičniji primjer je benzinska pumpa u Metkoviću, vlasništvo tvrtke iz BiH na teritoriju RH bez ikakvog carinskog nadzora, te legalno upitno vaganje cisterni s gorivom za BiH u luci Ploče. Trenutnim političkim moćnicima upletenim u ovakve kriminalne radnje nikako ne bi odgovaralo da odvažni djelatnici carinarnice Dubrovnik budu nadležni za to područje – ističe Popović te zaključuje:

– Bivši ravnatelj carine Mladen Barišić je ovu službu zavio u crno, ali ovi danas idu još korak dalje.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist