Crna kronika

Poplavljena desna strana Metkovića

Poplavljena desna strana Metkovića

 
Vodostaj Neretve u Metkoviću sredinom dana varira između 347 i 349 cm, a te varijacije mogu biti i veće ako se u obzir uzme utjecaj plime i oseke.

Izgleda da uzvodne hidroelektrane i dalje ispuštaju istu količinu vode, ali s radom nije prestala CHE Čapljina pa njenih 150 kubika u sekundi dodatno opterećuje protok kroz Metković, piše portal metkovic.hr.
 
Na desnoj strani grada poplavne vode u laganom su porastu pa su se mnogi već počeli pripremati i za najgore. Ugroženom stanovništvu kamionima se razvozi pijesak kako bi se njime punile vreće, a neki saniraju oštećenja na svojim čamcima za koje su mislili da im neće trebati do ljeta.

Danas je održana  sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Metkovića na kojoj se razmatralo stanje oko porasta vodostaja Neretve. Istaknuto je kako je vodostaj Neretve 349 cm a protok 2100 m/s.
 
Akumulacija HE Jablanica nije u mogućnosti zadržavati veće količine vode jer je razina svega 1  metar od maksimalne kote. Protok vode u Mostaru iznosi 1100 m/s. Dotok prirodnih vodotoka nizvodno od Mostara oscilira, ali su količine redovito iznimno velike.

Situaciju dodatno otežava HE Čapljina koja ne poštuje obveze prestanka s radom te ispušta od 140 do 180 m/s vode u Krupu što u konačnici utječe na povećanje razine vodostaja u Metkoviću  od 7 do l O centimetara. Do sada je poplavljeno 15 kuća, a poplava prijeti u još 60 kuća u Zagrebačkoj ulici, Ulici Matije Gupca i Ulici neretvanskih gusara,  u kojima se distribuiraju pijesak i vreće, kao i u krugu komunalnih poduzeća i JVP-a. Prema potrebama broj punktova će se povećati. Zatvoren je promet na ZC 6218 (Metković- . Prud).

Zbog otežanog i djelomično onemogućenog  prometa Zagrebačkom  ulicom, za prometovanje je otvorena Ulica Zrinskih  i  Frankopana.  Dom zdravlja i Služba hitne pomoći u dodatnoj  su pripravnosti. Stožer zaštite i spašavanja uveo je stalno dežurstvo. Građani se mogu javiti na broj telefona: 681 020.
 

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist