Natrag
21.2.2019 21:11

facebook

twitter

google

rss

dulist

Ponovo pada cijena nafte

4.3.2013 @ 15:28 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Ponovo se spuštaju cijene barela nafte na međunarodnom tržištu. Američka fiskalna kriza pojačala je strah za naftnu potražnju u ovom najvećem svjetskom potrošaču.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte pala je 20 centi, na 110,2 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 38 centi nižoj cijeni od 90,30 dolara, prenosi SEEBiz.eu.

Automatsko rezanje američke javne potrošnje stupilo je na snagu u SAD-u budući da političari nisu uspjeli postići dogovor o rezoluciji koja bi to spriječila. Strahuje se da bi to moglo naštetivši ionako krhkom gospodarskom oporavku.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, američki rezovi u javnoj potrošnje mogli bi srezati gospodarski rast u najvećem svjetskom potrošaču nafte za oko pola postotnog boda i utjecati na ukupnu svjetsku potražnju za naftom.

Taj će se utjecaj vjerojatno osjetiti u drugom tromjesečju, procjenjuju analitičari Bank of America Merrill Lyncha. Naglašena je i zabrinutost za izglede za oporavak eurozone, nakon pogoršanog raspoloženja u toj regiji u ožujku. Time je prekinut šestomjesečni trend poboljšanja očekivanja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 106,79 dolara, što znači da je bila 1,83 dolara niža nego prethodnog trgovinskog dana.

 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana