Zanimljivosti

Ponovo pada cijena nafte

Ponovo pada cijena nafte

Ponovo se spuštaju cijene barela nafte na međunarodnom tržištu. Američka fiskalna kriza pojačala je strah za naftnu potražnju u ovom najvećem svjetskom potrošaču.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte pala je 20 centi, na 110,2 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 38 centi nižoj cijeni od 90,30 dolara, prenosi SEEBiz.eu.

Automatsko rezanje američke javne potrošnje stupilo je na snagu u SAD-u budući da političari nisu uspjeli postići dogovor o rezoluciji koja bi to spriječila. Strahuje se da bi to moglo naštetivši ionako krhkom gospodarskom oporavku.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, američki rezovi u javnoj potrošnje mogli bi srezati gospodarski rast u najvećem svjetskom potrošaču nafte za oko pola postotnog boda i utjecati na ukupnu svjetsku potražnju za naftom.

Taj će se utjecaj vjerojatno osjetiti u drugom tromjesečju, procjenjuju analitičari Bank of America Merrill Lyncha. Naglašena je i zabrinutost za izglede za oporavak eurozone, nakon pogoršanog raspoloženja u toj regiji u ožujku. Time je prekinut šestomjesečni trend poboljšanja očekivanja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 106,79 dolara, što znači da je bila 1,83 dolara niža nego prethodnog trgovinskog dana.

 

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist