Aktualno

Pomozite obitelj Šišak!

Pomozite obitelj Šišak!

Petogodišnja Gita nježna je i zaigrana djevojčica. No često je svladaju tuga i suze jer su joj mama i tata rekli da bi zbog bolesti oboje mogli otići na nebo.

Gitina sestrica Karmen ima samo dvije godine i ne razumije mnogo, ali vidi da se tata više ne može igrati kao prije, a mama stalno provodi dane kod liječnika. Ivana (33) i Božidar (39) Šišak oboje boluju od raka. Jedino što žele je poživjeti što dulje da njihove djevojčice ne ostanu bez roditelja. I potrebna im je pomoć, prenosi njihov apel 24sata.hr

Na sistematskom pregledu Ivani nisu baš ništa vidjeli

Nekoliko mjeseci prije nego što je tumor naglo iskočio na dojci, Ivana je bila na sistematskom pregledu i ultrazvuku. Kaže da su svi nalazi bili uredni i da na pregledima nitko nije vidio ni trag bolesti. Sad ima metastaze na svim kostima, jajnicima.
U obiteljskoj kući svaki dan je borba za život

Ivana boluje od raka dojke, a Božidar od teškog i rapidnog raka gušterače.

U njihovoj obiteljskoj kući u Sesvetskoj Sopnici svaki dan je borba za život. Bezbrižni dani ove mlade i skladne obitelji naprasno su prekinuti prije malo manje od dvije godine. Ivani je tada dijagnosticiran rak dojke, a dijagnozu je dobila dok je još dojila tada šestomjesečnu Karmen. Sve je išlo naglo jer je rak već bio metastazirao na jetru i neke manje kosti u organizmu. Do danas metastaze su se proširile na prsne kosti, lubanju, kralježnicu, jajnike… Ivana ni u početku nije išla na operaciju dojke jer je tumor bio prevelik i liječnici ga nisu smatrali operabilnim. Odlučili su se na kemoterapiju, koja bi smanjila veličinu tumora, ali umjesto toga desilo se suprotno. Metastaze su se razbuktale u Ivaninu organizmu. Kemoterapije je izuzetno teško podnosila.

Božidaru kirurzi odstranili trećinu želuca

Brigu o djevojčicama preuzeo je Božidar, a Ivana se borila za život. Kemoterapija joj je razorila sve kosti. Dok se ona mučila s bolešću, Božidara je stalno bolio želudac dok bolovi nisu postali toliko jaki da im je morao otkriti uzrok. Otišao je na CT snimanje i liječnici su tako slučajno vidjeli čvor od 1,5 centimetara na gušterači. Uslijedio je odlazak kod kirurga, pa na kraju i objašnjenje da je samo riječ o upali. U to je vrijeme Božidar imao i upalu pluća, pa su ga liječili antibioticima. No pretraga PET CT-om nakon svega je pokazala da na gušterači ipak raste nešto maligno. U ta dva tjedna karcinom je s 1,5 centimetara narastao na 3 cm.

Božidara su operirali u veljači, a kirurzi su mu tad odstranili trećinu želuca, cijelu slezenu, osam limfnih čvorova, cijeli dvanaesnik, početak tankog crijeva i glavu gušterače. Obiteljska situacija postala je strašna. Oboje mladih roditelja vodili su bitku za život.
Iscrpljen je, mršav i neprestano u teškim bolovima

Ivana kaže da je njezin karcinom sad u stanju mirovanja, no Božidar je u vrlo teškom stanju. Iscrpljen, mršav i neprestano u teškim bolovima. Jedva da može ustati iz kreveta, a neprestano je pod morfijem, koji dobiva preko morfijskog flastera. Nikakve tablete protiv bolova kod njega više ne djeluju.

– Dok morfij iz flastera drži, nekako podnosim bolove. No kad popusti, onih nekoliko sati dok drugi ne počne djelovati nepodnošljivo je. Dođe mi da umrem – očajan je Božidar.

– Nemoj tako, moramo se boriti – nadovezuje se Ivana, koja smatra da su im, bez obzira na sve, ostali vjera i nada.

Jedina šansa je terapija matičnim stanicama u Njemačkoj

Upravo ta nada pojavila se u obliku terapije matičnim stanicama koju primjenjuju u International Immunology Foundationu u Prienu u Njemačkoj. Kako liječnici u Hrvatskoj za Božidara više nemaju nikakvo rješenje, jedina šansa mu je otići na terapiju matičnim stanicama u Njemačku.

– Razgovarali smo s tamošnjim liječnicima i rekli su nam da je bilo ljudi u lošijem stanju nego što je Božidar sad i upravo im je ta terapija na kraju pomogla – priča Ivana.

No ova mlada obitelj novca nema. Nekad su živjeli normalno, situirano. Imali su vlastitu firmu, bavili su se namještajem i uređenjem interijera. No kako je bolest ušla u njihov život, firma više ne radi, Božidar se morao odjaviti, a jedini prihod koji imaju je Ivanina naknada za bolovanje. S druge strane, terapija matičnim stanicama stoji 2800 eura na dan. Treba od 12 do 15 dana da bi se vidjelo reagira li tijelo na terapiju, pa je Božidaru za to potrebno 40.000 eura. Budu li rezultati dobri, terapija se nastavlja sljedeća tri mjeseca, što ukupan iznos podiže na 150.000 eura.

Mole sve ljude dobra srca da im pomognu

– Molim sve ljude dobre volje i srca da nam pomognu. Unaprijed zahvaljujem na svakoj darovanoj kuni koju ćete izdvojiti za moj život. Mogu reći da mi je drago da živimo u Hrvatskoj, u kojoj je narod uvijek bio spreman pomoći ljudima u nevolji – kaže Božidar i ističe da je situacija iznimno hitna jer svaki novi dan bez liječenja umanjuje njegove šanse za oporavak.

Dok Božidar teškom mukom sjedi i govori, na krilu mu je kći Gita. Ljubav je velika i drži ovu obitelj na okupu, ali sve njih razdvaja sjena teške bolesti. Božidar je svjestan da je rak gušterače izuzetno razoran i opasan. Još prije tri mjeseca, kaže, nije imao metastaze, a sad je rak zahvatio cijelu potrbušinu i jetru te se vratio na gušteraču. Liječnici su ga svojedobno pokušali staviti i na kemoterapiju, ali ju je toliko teško podnosio da su je morali prekinuti. Povraćao je baš sve, čak i vodu. Nije bilo šanse da se terapija nastavi jer bi ga na kraju ona dotukla.

Uza sve, Božidarova gušterača više ne proizvodi enzime koji probavljaju hranu, pa to zahtijeva poseban prehrambeni režim i tablete koje djeluju umjesto enzima. Ivana i Božidar paze na prehranu, koriste i razne ljekovite pripravke, no njegov je rak suviše rapidan i ništa ne pomaže.

– Gita shvaća da se dešavaju strašne stvari. Pričali smo joj o bolesti i pripremili je na to da će mama i tata možda morati otići. Nepovratno, na nebo. Ona je nježna i osjećajna, rasplače se od straha da će se to i dogoditi. No sreća je da je još zaigrana, pa zaboravi na sve – pričaju mladi roditelji.

Božidaru možete pomoći tako da uplatite novac na račun u Raiffeisen banci – kunski: IBAN HR4424840083114608641 ?i devizni: IBAN ?HR7424840083291886271

Udruga Ljubav na djelu, koja okuplja roditelje djece s malignim bolestima ustupila je obitelji Šišak svoj donacijski telefon. Nazovete li 060 9018 donirate 6,15 kuna, a sav novac će ići za Božidarovo liječenje u Njemačkoj.

Nove terapije daju dobre rezultate

Terapija matičnim stanicama kod mnogih oboljenja u posljednjih nekoliko godina pokazuje sve bolje rezultate.

Diljem svijeta osnovane su zaklade preko kojih se obavljaju istraživanja i liječenja matičnim stanicama. Mnogi svjetski stručnjaci stoje iza teze da matične stanice u našem organizmu imaju sposobnost spašavati tkiva i organe koji su razoreni nekom bolešću. Spasonosne stanice mogu se vaditi iz masnoća, koštane srži, folikula dlake, mišića… Krv iz pupkovine također je jedan od izvora korisnih matičnih stanica, koje liječe i spašavaju. Tumori se danas vrlo uspješno liječe matičnim stanicama. One obnavljaju razoreno tkivo, a same po sebi imaju prirodnu sposobnost da ih privlači upravo žarište upale, odnosno bolesti. Budući da su karcinomi često žarišta upale, ponašaju se kao područje koje privlači matične stanice. Znanstvenici ujedno koriste matične stanice kako bi preko njih poslali lijekove izravno u tkivo tumora. Ovakav način drastično povećava učinkovitost lijekova.

Istraživanja su nepobitno pokazala da ubrizgavanje matičnih stanica usporava rast tumora te da matične stanice tjeraju tumor da uništava maligne stanice.

Budući da je karcinom gušterače jedan od najsmrtonosnijih oblika karcinoma, svjetski znanstvenici intenzivno su tražili terapiju koja bi bila učinkovita protiv njega. Stručnjaci sa sveučilišta u američkome Michiganu otkrili su da rak gušterače sadrži specifične stanice te se upravo obavljaju klinička istraživanja s novim terapijama, koje su usmjerene upravo na te stanice.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist