Koronavirus u Hrvatskoj

Pomorci s cruisera se vraćaju doma, jedna od luka iskrcaja je i Dubrovnik

Pomorci s cruisera se vraćaju doma, jedna od luka iskrcaja je i Dubrovnik

Dvije najveće kompanije za kružna putovanja pripremaju veliki plan repatrijacije tisuća pomoraca iz centralne i sjeverne Amerike svojim brodovima prema svojim državama širom svijeta, a među odredišnim lukama našao se i Dubrovnik, javlja Sindikat pomoraca Hrvatske.
S obzirom na to da posade brodova koji trebaju biti repatrirani dolaze iz 60 različitih zemalja, u tu svrhu je angažiran znatan dio flote obje kompanije, a među odredišnim lukama za repatrijaciju našao se i Dubrovnik, koji bi prema svemu sudeći trebao dočekati više tisuća pomoraca iz Hrvatske, ali i iz cijele regije.
-Točno je da se radi na tom projektu te svakodnevno dobivamo informacije od samih pomoraca koji se trenutno nalaze na brodovima koji isplovljavaju prema odredištima u Europi, a među ostalima i prema Dubrovniku – navodi Romano Perić, koordinator inspektorata ITF-a i voditelj ureda SPH Dubrovnik. -Kako sada stoje stvari Carnivalovi brodovi Magic i Breeze bi trebali uploviti u Dubrovnik 19. i 25. svibnja, nakon što bi prethodno iskrcali dio posade u Southamptonu, Cadizu i Civitavecchiji. Što se tiče Royalovih brodova, imam neslužbene informacije da bi Empress i Majesty of the Seas trebali, također krajem svibnja, uploviti u jednu od hrvatskih luka, najvjerojatnije Dubrovnik. Ovakav način repatrijacije je nešto dosad neviđeno, i bit će interesantno vidjeti na koji će način reagirati naše vlasti te koje će procedure trebati ispuniti prije, za vrijeme i nakon iskrcaja. Pretpostavljamo da su se ove kompanije odlučile za ovakav potez zbog nemogućnosti repatrijacije s američkog tla, a veliki utjecaj sigurno je imao i veliki broj pomoraca koji se trebaju vratiti kući te ekonomski faktor. Mi svakako podržavamo ovu inicijativu kojom bi se pomoglo pomorcima da konačno i sigurno stignu do svojih domova i obitelji – naveo je Perić.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist