Natrag
24.5.2018 21:34

facebook

twitter

google

rss

dulist

Pomoć Kalinjingrada u povezivanju Dubrovnika?

17.6.2012 @ 15:13 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić na poziv počasnog konzula Republike Hrvatske Stefana Vlahovića boravi u Kalinjingradu, ruskoj luci na Baltiku, gdje se sastao s gradonačelnikom Alexanderom Yaroshukom.

 
Glavna tema sastanka je bila prometna povezanost Kalinjingrada s ostatkom Rusije budući da je ovaj grad s pripadajućom oblasti fizički odvojen od ostatka države pa, baš kao i Dubrovnik, predstavlja eksklavu još od raspada Sovjetskog saveza 1991. Ulaskom susjedne Poljske i Latvije u Europsku uniju  postignuti su posebni dogovori o slobodnom prijevozu cestama i željeznicom preko teritorija Europske unije do Rusije kako bi se spriječila izolacija i omogućio daljnji razvoj grada i okolice. Predstavnici Kalinjingrada su iskustvima i znanjem u ovoj problematici spremni pomoći u postizanju dogovora o koridoru preko Bosne i Hercegovine koji bi spojio Dubrovnik s ostatkom Hrvatske.

Također se razgovaralo o gospodarskoj suradnji i popularizaciji Dubrovnika koji bi uz bolju povezanost mogao postati omiljeno odredište u Kalinjingradskoj oblasti koja broji oko milijun stanovnika, a bilježi stalan gospodarski rast još od uključivanja u programe prekogranične suradnje Europske unije koji su započeli pristupanjem susjednih zemalja Uniji.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana