DuList IN

POMOĆ! DOLAZE (LI) TURISTI Ciklus dokumentaraca u Kinu Slavici

POMOĆ! DOLAZE (LI) TURISTI Ciklus dokumentaraca u Kinu Slavici

U suradnji sa zagrebačkim Dokukinom kroz sljedeće četiri srijede pogledajte selekciju dokumentaraca koji istražuju utjecaj turizma na ekonomiju, kulturu i okoliš. Ciklus ‘Pomoć! Dolaze (li) turisti’ donosi četiri filmska dokumentarna naslova s pričama putnika i lokalnih stanovnika od Jadrana, preko Tunisa i Sicilije, do Bolivije i Tajlanda. U doba kada je, posebno za Hrvatsku, najsnažnija industrija pod teškim udarom koronavirusa, ove priče skreću pozornost na modele održivog turizma i ekološke alternative masovnom turizmu.
U srijedu, 29. srpnja u 21 sat na programu je za početak kratki hrvatski eksperimentalno-dokumentarni film ‘Mezostajun’ koji istražuje razlike između ljetne i zimske svakodnevice u tipičnom turističkom gradu na Jadranu redatelja Ivana Ramljaka. Odmah nakon njega slijede ‘Kameni govornici’ Igora Drljače, film koji suptilno i slojevito prikazuje neke od gradova u BiH koji, nagomilane probleme ove zemlje, pokušavaju riješiti pretvaranjem u turistička odredišta u kojima se isprepliću povijest, religija, politika i folklor. Film pokazuje kako te turističke znamenitosti nemaju samo komercijalnu svrhu, već se njima promiču i uspostavljaju ideološki oblikovane priče. Otkrivamo na koji se način, ovisno o perspektivi, formiraju ‘drugačiji’ narativi o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jedne zemlje.
Slijede ‘Bezness as Usual’, 6. kolovoza, priča o tuniskom ljetovalištu Sousseu koje je u osamdesetim godinama bilo ultimativna meka europskih turistkinja u potrazi za prolaznom avanturom s lokalnim galebovima. Plod jedne od tih kratkih veza bio je i autor ovog iznimno duhovitog filma Nizozemac Alex Pitstra, rođen kao Karim Alexander Ben Hassen. Talijanski film znakovitog naziva ‘Sretna zima’ 13. kolovoza odvest će vas na plažu Mondello u Palermu gdje je više od tisuću kućica svakog ljeta spremno primiti jednako toliko obitelji koje će onamo doći ljetovati. Njima su kućice na toj plaži idealne za oživljavanje uspomene na društveni status koji je kriza kroz prošlo desetljeće neizbježno ugrozila. Jedna je obitelj spremna zadužiti se kako bi mogla ljetovati na moru i doimati se bogatom u očima drugih ljudi na plaži. Tri žene trude se potamnjeti kako bi se mogle i dalje osjećati mladima i postati prave zvijezde ljeta. Političar traži birače među kućicama. Za to vrijeme na istoj plaži pipničar samo misli na to kako da zaradi što je više moguće da bi mogao preživjeti zimu. Svi se oni vesele Ferragostu, kao i tome da će biti u središtu ljetnog sajma taštine i nastaviti se pretvarati da gospodarska kriza ne postoji. Za kraj ‘Gringo Trails’ 19. kolovoza , dokumentarac koji daje odgovore na urgentna pitanja o jednoj od najmoćnijih svjetskih industrija – turizmu. Putnici često na nepredvidljiv a ponekad i na katastrofalan način utječu na egzotična mjesta koja posjećuju. Antropologinja Pegi Vail snima u Boliviji, Tajlandu, Maliju i Butanu i slijedi dobro uhodane rute backpackera (gringo trails) u Latinskoj Americi, Aziji i Africi. Film istražuje kompleksni odnos između kultura koje se međusobno sukobljavaju ali i ovise jedna o drugoj – turističke zemlje traže financijsku sigurnost, dok turisti traže autentična iskustva.

Pročitajte još

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist