DuList IN

Pomladite se, ali s oprezom!

Pomladite se, ali s oprezom!

Curama peglaju lice jeftinim filerima iz Srbije. Opasno po život! To je tek jedan od zastrašujućih naslova kojeg smo posljednjih tjedana mogli pročitati na stranicama dnevnih novina.

 
Riječ je o tretmanima za pomlađivanje, a kojima se, očito iz neznanja ili atraktivnih i primamljivih ponuda, žene ali i muškarci prepuštaju u kozmetičkim salonima. Na hrvatskom su tržištu zabilježeni preparati upitnog porijekla, iz Srbije, pa čak i Kine, izuzetno štetni i opasni za pacijenta. 

Ne mogu razumjeti ni „hrabre“ kozmetičare koji to rade, ali ni njihove pacijente! Mene bi bilo strah, kako od eventualnih komplikacija tako i od lošeg rezultata zbog moje nestručnosti u tom slučaju. Pacijent, u tom slučaju klijent, treba biti svjestan kako ne ide kupiti kruh, nego ipak ide u svoje lice aplicirati injekciju nekog sredstva, pa mi nije jasno kako njih same nije strah od neznanja, infekcije, alergije, lošeg rezultata, …

Naime, tretman botoksom ili filerom isključivo smije dati licencirani liječnik u ordinacijama, dok svi drugi koji se upuštaju u jedan takav zahvat čine kazneno djelo. Oni ne mogu zakonski niti doći do botoksa ili filera, pa očito posežu za onim što je moguće nabaviti na tržištu. Za neregistriranim preparatima za pomlađivanje, a od koji posljedice mogu biti čak i kobne.   
 
Ima li razloga za strah, te što Dubrovkinje i Dubrovčani uopće moraju znati prije upuštanja na tretmane za pomlađivanje botoksom ili filerima razgovarali smo s dr. sc.  Anom Bakijom – Konsuo, specijalistom dermatovenerologije, vlasnicom poliklinike Cutis, koja u svojoj ordinaciji obavi i dvadesetak takvih zahvata mjesečno. 
 
 
ODOVORNOST LIJEČNIKA, ALI I PACIJENTA
 
– Prema zakonu u našoj zemlji samo liječnici smiju aplicirati injekcije, odnosno smiju raditi ove zahvate. Ja bih naglasila odgovornost liječnika koji primjenjuje ove zahvate (njegovu educiranost, primjenu registriranih i samim time kvalitetnih preparata), ali i samog pacijenta. On bira, pa samim time i odlučuje kod koga će ići, koji preparat će dobiti, ali i koji rezultat će na kraju biti! – naglasila je dr. Bakija – Konsuo.

Često znam pacijentima reći, žao mi je ali ja Vam to neću uraditi jer mislim da neće biti dobro. Odgovornost liječnika je držati se etičkih načela, a „ne ispunjavati svaku želju“ pacijenta –  dr. sc. Ana Bakija Konsuo

Nažalost, ona je doživjela i situacije da su joj se obratili pacijenti kod kojih je trebalo „popravljati“ nečije ranije loše obavljen „posao“. 
 
– Susrela sam se s pacijentima kojima su trebale korekcije. Bilo ih je nažalost i s našeg područja, i to je moram priznati jako neugodno, kako za pacijenta tako i za mene kao liječnika. U takvim situacijama trudim se pomoći pacijentu ako mogu. Naime, nije to uvijek moguće, i uglavnom se suzdržim od komentara!

A kada se odlučite povjeriti u ruke licenciranom liječniku svaki pacijent mora proći određeni postupak  prije nego se krene u zahvat pomlađivanja.
 
– Najprije ćete s liječnikom porazgovarati o tome  što želite. Liječnik je dužan objasniti koji rezultat možete očekivati. Nakon što pacijent potpiše pristanak,  liječnik će Vas uputiti što i kako morate postupati prije i nakon zahvata, te u slučaju eventualnih komplikacija.
 
BOTOKS ILI FILER
 
A samo odluka o tome podvrgnuti se tretmanu pomlađivanja botoksom ili filerima?
 
– Botoks, odnosno Botulinum toxin tip A odobren je od Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) u estetskoj medicini za smanjenje bora između obrva. No njegova praktična primjena je puno šira. Ovaj toksin blokira rad pojedinih mišića koji sudjeluju u mimici lica pa time smanjuje bore koje nastaju djelovanjem tih mišića. Znajući ovo, jasno je da ovaj postupak mora raditi ona osoba koja je educirana i koja poznaje anatomiju mišića, krvnih žila i živaca na tom području! Sama aplikacija je gotovo bezbolna, a djelovanje je lokalizirano na mjesta na koja je injiciran.
Kod primjene botoksa mogu se javiti neke komplikacije kao modrica na mjestu uboda, podljev, rjeđe glavobolja (iako se rabi za smirivanje napada migrene) ali i infekcije ili pak alergijske reakcije. Rijetko se jave simptomi nalik na gripu – pojašnjava Bakija – Konsuo. Istaknula je kako kod bora koje su duboko urezane u kožu, botoks neće pomoći.

Tretman botoksom ili filerom isključivo smije dati licencirani liječnik u ordinacijama, dok svi drugi koji se upuštaju u jedan takav zahvat čine kazneno djelo. Oni ne mogu zakonski niti doći do botoksa ili filera, pa očito posežu za onim što je moguće nabaviti na tržištu. Za neregistriranim preparatima za pomlađivanje, a od koji posljedice mogu biti čak i kobne
 

– Tada moramo ubrizgavati filere, odnosno popunjavati bore hijaluronskom kiselinom. Zato je kombinacija botoxa i filera pun pogodak!
Hijaluronska kiselina je prirodni sastojak naše kože, nije životinjskog porijekla što značajno smanjuje pojavu alergijske reakcije, ali uvijek moramo biti spremni na eventualnu pojavu iste. Zato prije prvog injiciranja uvijek radimo probu. Ovo je pak razlog zašto je potrebno raditi ove zahvate kod educiranih liječnika!
 
TRAJANJE FILERA I DO 12 MJESECI
 
Jedna molekula hijaluronske kiseline veže na sebe i do 30 molekula vode. Primjenjuje se u estetske svrhe za ispunjenje bora lica, oblikovanja kontura lica, povećanje volumena usana te modelaciju skladnijeg oblika nepravilnog oblikovanih usana. Rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana, a traju i do 12 mjeseci ovisno o strukturi kože, načinu života, dobi, mjestu aplikacije i tehnici injiciranja. Najnovija tehnika injiciranja, koju i ja radim, jest ubrizgavanje sredstva putem tupih kanila koje omogućavaju preciznije apliciranje filera te smanjuju mogućnost komplikacija. No i kod ovih zahvata može doći do komplikacija kao što su modrice, podljev, infekcije, stvaranje grudica ili granuloma, blagog ili jačeg otoka, alergijske reakcije i sl!
 
Dr. Ana Bakija Konsuo ističe da nije riječ o trajnim filerima, odnosno onima koji se ne razgrađuju u našem organizmu.  

– Nisam pristalica trajnih filera i ne koristim ih u svojoj poliklinici. Ti preparati ostaju zauvijek u našem organizmu, a kako naše tijelo stari tako znaju doći na nezgodna mjesta, i jedini način za ukloniti ih jest kirurško odstranjenje.
Ove zahvate radim kao prvo jer nisu agresivni, odnosno minimalno su invazivni, a jako su učinkoviti! Kod pravilne i umjerene aplikacije dovode do odmorenijeg i svježijeg, a time i mlađeg izgleda osobe. Koža mora i može biti svježa i njegovana u svakoj životnoj dobi!
 
BIT ZAHVATA USPORITI STARENJE
 
Bit svih ovih zahvata, pojašnjava dubrovačka liječnica specijalist dermatovenerologije, je usporiti starenje, izgledati svježe i njegovano, a mogu se primijeniti jednom i nikad više.  

Susrela sam se s pacijentima kojima su trebale korekcije. Bilo ih je nažalost i s našeg područja, i to je moram priznati jako neugodno, kako za pacijenta tako i za mene kao liječnika. U takvim situacijama trudim se pomoći pacijentu ako mogu. Naime, nije to uvijek moguće, i uglavnom se suzdržim od komentara!
 

– Starenje se nastavlja tamo gdje smo ga usporili, znači, nakon ovih zahvata ne dolazi do pogoršanja ili ubrzavanja procesa starenja, naprotiv!
Ako ste ovaj tretman proveli kod educiranog liječnika ne bi se trebali bojati! Tada su zahvati izvedeni po pravilima struke, uzeta je anamneza da bi se izbjegle eventualne kontraindikacije, radilo se sa sterilnim špricama i po pravilima da ne bi došlo do eventualne infekcije, a upotrebljavao se preparat koji je registriran u našoj zemlji, a samim time i provjeravan od nadležnih institucija.

Tome u prilog, navela je, kako kod primjene filera, a koristi se isključivo proizvodima tvrtke Restylan i Glaytone,  svaka injekcija ima svoju naljepnicu koja se lijepi u pacijentov karton, uz datum primjene, i uz skicu lica na kojoj je označeno gdje je aplicirana.
 
– Ta naljepnica s brojem nam omogućava da u slučaju nekih neželjenih reakcija, možemo kontaktirati proizvođača koji tada isti može provjeriti baš po tom broju. Kod primjene botoxa pak, imamo samo jedan registrirani preparat Allergan, pa ne bi trebalo biti problema.
 
„HRABE“ KOZMETIČARKE I SMJELI PACIJENTI
 
Ipak mnoge se žene, ali i muškarci odlučuju ovakve zahvate napraviti izvan liječničkih ordinacija. Jesu li tome razlog jeftiniji tretmani ili neznanje?

– Ne mogu razumjeti ni „hrabre“ kozmetičare koji to rade, ali ni njihove pacijente! Mene bi bilo strah, kako od eventualnih komplikacija tako i od lošeg rezultata zbog moje nestručnosti u tom slučaju. Pacijent, u tom slučaju klijent, treba biti svjestan kako ne ide kupiti kruh, nego ipak ide u svoje lice aplicirati injekciju nekog sredstva, pa mi nije jasno kako njih same nije strah od neznanja, infekcije, alergije, lošeg rezultata, …
Uzroci tome sigurno su manja cijena zahvata koja se dobije apliciranjem u ustanovama koje nisu za to adekvatne, apliciranjem neregistriranih preparata koji su puno jeftiniji (npr. iz Kine, za koje nismo baš sigurni koji je sastojak u šprici, niti smo sigurni je sterilan, a koje se može naći na dubrovačkom području, vjerovatno iz susjedne Crne Gore i/ili Srbije), i po mom mišljenju vrlo vjerojatno ne-educiranost samih pacijenata.
 
Odgovornost liječnika, naglašava dr. sc. Ana Bakija Konsuo, je da se drži etičkih načela, da „ne ispunjava svaku želju“ pacijenta.
– Relativno često znam reći, žao mi je ali ja Vam to neću uraditi jer mislim da neće biti dobro. Odnosno bolje da Vi budete nezadovoljni, nego ja! Vrlo je važno sačuvati prirodni izgled lica, da ne izgleda poput maske, odnosno da eventualno samo najbliži primijete da se nešto radilo.  Upravo zato mi pacijenti vrlo često kažu kako su im prijateljice ili prijatelji rekli kako dobro izgledaju, a ne znaju radi čega. To je ono što ja volim dobiti kod pacijenta!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist

[FOTOGALERIJA] Mladi Privatne gimnazije na maturalnoj večeri

Dulist

STARA ŠKOLA KREKA Marin Ivanović Stoka ponovno dolazi ispričati svoju priču

Dulist