Aktualno

POMAKNITE KAZALJKE SATA UNATRAG Spavamo duže, no dani su kraći

Posljednje nedjelje ovog mjeseca, točnije 28. listopada, spavat ćemo sat duže.

Naime, u noći sa subote na nedjelju, u tri ujutro pomičemo kazaljke jedan sat unatrag, prelazeći na zimsko računanje vremena, a od idućeg dana dani postaju kraći i mrak stiže već oko pet ura popodne. Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u ožujku 2019., kada ponovo ‘okrećemo’ na ljetno, a to će, čini se, biti i posljednji put kad ćemo se prilagođa­vati ovim neobičnim promjenama.

Podsjetimo, u rujnu ove godine Europska komisija objavila je prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji u 2019. godini, a države članice imale su slobodu odlu­čiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

U anketi Europske komisije o tome provedenoj od srpnja do kolovoza sudjelovalo je rekordnih 4,6 milijuna ljudi i velika većina izjasnila se pro­tiv pomicanja kazaljki. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. listopada 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

Zimskim računanjem vremena poči­nje vrijediti i zakonska odredba prema kojoj su vozači obvezni na motor­nim vozilima tijekom vožnje danju imati upaljena dnevna ili kratka svje­tla. Vozači mopeda i motocikala dužni imati upaljena kratka svjetla na svojim vozilima tijekom cijele godine.

Pročitajte još

SURADNJA U ZAUSTAVLJANJU NASILJA MEĐU DJECOM Grilec: ‘Svatko je dužan prijaviti zlostavljanje’

Dulist.hr

ISTRAŽIVANJE O SUDIONICIMA DU MOTIONA Trkači više troše od sezonskih turista i dulje borave u Dubrovniku

Dulist.hr

Valamarov Ivan Sabljić dobitnik je nagrade krovnog europskog udruženja hotelijera i ugostitelja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija