Natrag
23.4.2019 22:10

facebook

twitter

google

rss

dulist

POMAKNITE KAZALJKE SATA UNATRAG Spavamo duže, no dani su kraći

27.10.2018 @ 15:06 Dulist Aktualno

Podijelite:

Posljednje nedjelje ovog mjeseca, točnije 28. listopada, spavat ćemo sat duže.

Naime, u noći sa subote na nedjelju, u tri ujutro pomičemo kazaljke jedan sat unatrag, prelazeći na zimsko računanje vremena, a od idućeg dana dani postaju kraći i mrak stiže već oko pet ura popodne. Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u ožujku 2019., kada ponovo ‘okrećemo’ na ljetno, a to će, čini se, biti i posljednji put kad ćemo se prilagođa­vati ovim neobičnim promjenama.

Podsjetimo, u rujnu ove godine Europska komisija objavila je prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji u 2019. godini, a države članice imale su slobodu odlu­čiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

U anketi Europske komisije o tome provedenoj od srpnja do kolovoza sudjelovalo je rekordnih 4,6 milijuna ljudi i velika većina izjasnila se pro­tiv pomicanja kazaljki. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. listopada 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

Zimskim računanjem vremena poči­nje vrijediti i zakonska odredba prema kojoj su vozači obvezni na motor­nim vozilima tijekom vožnje danju imati upaljena dnevna ili kratka svje­tla. Vozači mopeda i motocikala dužni imati upaljena kratka svjetla na svojim vozilima tijekom cijele godine.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana