Aktualno

POMAKNITE KAZALJKE SATA UNATRAG Spavamo duže, no dani su kraći

POMAKNITE KAZALJKE SATA UNATRAG Spavamo duže, no dani su kraći

Posljednje nedjelje ovog mjeseca, točnije 28. listopada, spavat ćemo sat duže.

Naime, u noći sa subote na nedjelju, u tri ujutro pomičemo kazaljke jedan sat unatrag, prelazeći na zimsko računanje vremena, a od idućeg dana dani postaju kraći i mrak stiže već oko pet ura popodne. Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u ožujku 2019., kada ponovo ‘okrećemo’ na ljetno, a to će, čini se, biti i posljednji put kad ćemo se prilagođa­vati ovim neobičnim promjenama.

Podsjetimo, u rujnu ove godine Europska komisija objavila je prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji u 2019. godini, a države članice imale su slobodu odlu­čiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

U anketi Europske komisije o tome provedenoj od srpnja do kolovoza sudjelovalo je rekordnih 4,6 milijuna ljudi i velika većina izjasnila se pro­tiv pomicanja kazaljki. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. listopada 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

Zimskim računanjem vremena poči­nje vrijediti i zakonska odredba prema kojoj su vozači obvezni na motor­nim vozilima tijekom vožnje danju imati upaljena dnevna ili kratka svje­tla. Vozači mopeda i motocikala dužni imati upaljena kratka svjetla na svojim vozilima tijekom cijele godine.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist