Županija

POLJOPRIVREDA Regije i gradovi snažno protiv smanjenja proračuna EU

POLJOPRIVREDA Regije i gradovi snažno protiv smanjenja proračuna EU
09 October 2018, 131st Plenary Session of the European Committee of the Regions Belgium - Brussels - October 2018 © European Union / Aude Vanlathem Nikola DOBROSLAVIĆ, Prefect of Dubrovnik-Neretva County

Plenarna skupština Europskog odbora regija usvojila je Mišljenje o Paketu višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027. godine, koje je sastavio i predstavio župan Nikola Dobroslavić.

Mišljenje o prijedlogu Europske komisije rezultat je višemjesečne rasprave u povjerenstvima Odbora regija s odjelima Europske komisije, odborima Europskog parlamenta te razmjeni mišljenja na konferencijama s raznim dionicima s prostora Unije.

Odbor regija priznaje prijedlog Komisije kao dobru podlogu za raspravu koja će se voditi između Europskog parlamenta i Vijeća EU u narednim mjesecima, ali smatra da dokument prije konačnog donošenja treba bitno popraviti. Župan Dobroslavić je izrazio podršku Odbora regija za financiranje novih prioriteta i izazova, ali i pritom naglasio da povećanje iznosa tih sredstava ne smije biti na račun Kohezijske politike, Zajedničke poljoprivredne politike te naročito politike ruralnog razvoja Unije.

Također, Odbor regija prihvaća prijedlog Komisije o povezivanju korištenja sredstava EU s vladavinom prava u zemljama članicama, ali traži jasne kriterije za utvrđivanje nedostataka u vladavini prava kao i zaštitu krajnih korisnika sredstava kako se takvi slučajevi nebi negativno odrazili na regije i gradove.

Župan Dobroslavić podsjetio je na stajališta Europskog parlamenta i Odbora regija o potrebi povećanja iznosa vlastitih sredstava kako bi se osigurala sredstva za nove prioritete i izazove Unije, ali i očuvala sredstva za Kohezijsku i Zajedničku poljoprivrednu politiku barem na sadašnjoj razini, te je na kraju izlaganja pozvao na napore da se Višegodišnji financijski okvir usvoji u ovom mandatu Europskog parlamenta.

Plenarno zasjedanje Odbora regija održava se u sklopu Europskog tjedna regija i gradova 2018., pod motom „Za snažnu Kohezijsku politiku EU-a nakon 2020. godine”. Na radionicama i raspravama oko ove teme tijekom tjedna okupit će se više od 6000 stručnjaka i djelatnika na polju regionalne politike EU-a.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist