Peškafondo

POLITIČKI PRESEDAN Ma, njemu svi podmeću

POLITIČKI PRESEDAN Ma, njemu svi podmeću

Konačno je Vrhovni sud potvrdio da je kandidat za gradonačelnika haenesovac Andro Vlahušić, bivši gradonačelnik Grada Dubrovnika kriminalac. Pravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora s kušnjom od godinu dana. Spomenemo li se i Pera Vićana, dolazimo do presedana, ne samo na hrvatskoj političkoj sceni, već i puno šire. Naime, obojica samouvjereno idu u utrku za gradonačelnika Dubrovnika.

Hoće li Grad progutati Vlahušićevu priču o tome kako on samo želi raditi, kako samo on ima vizije, kako je samo on spreman uložiti cijelog sebe za dobrobit… pritom zaboravljajući da je pogodovao i zlouporabio položaja i ovlasti, za što je pravomoćno osuđen. A Vlahušiću se, bez obzira što glumi bezbrižnost, zarolala i nova velika afera. Revelin.
No kako to već biva s njim, bivšim gradonačelnikom, a danas kandidatom za gradonačelnika na prijevremenim izborima, Vlahušić pokušava uvjeriti javnost da to njemu jadnome netko smješta i da mu podmeću politički neistomišljenici, čime ostavlja dovoljno prostora građanima za formiranje osobnog stava o tajmingu, tj. zašto istraga nije pokrenuta ranije, nego baš pred izbore.
No pustimo sad bivšeg gradonačelnika. Naime, krenut ću od vrha države, pa iako možda zvuči smiješno, čini mi se nužnim konstatirati par notornih činjenica. Zoran Milanović je predsjednik Vlade Republike Hrvatske. On je tu funkciju preuzeo 2011. godine nakon pobjede Kukuriku koalicije (esdepe-haenes i još nekolicina prikrpa) na parlamentarnim izborima. Nadalje, na čelu Ministarstva policije postavio je svog esdepeovca Rajka Ostojića, dok je Ministarstvo pravosuđa dodijelio nestranačkom Orsatu Miljeniću. Na kraju, Hrvatski sabor, u kojem vladajuću većinu čine saborski zastupnici esdepea i haneesa, odnosno Kukuriku koalicije, u travnju 2014. godine imenovao je Dinka Cvitana za Glavnog državnog odvjetnika RH. On je na tom mjestu zamijenio Mladena Bajića, a njega, Cvitana, dotadašnja tužiteljica, Tamara Laptoš. Spomenimo tek kako je do preuzimanja ravnateljstva u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Laptoš ‘odradila’ ‘suđenje stoljeća’ Ivu Sanaderu zbog uzimanja mita pri prodaji INE mađarskom MOL-u.
I kad smo apsolvirali obje ‘vlasti’ u državi, a dakako Vlahušić koji je pred pet godina u Gradu preuzeo gradonačelničku funkciju pripada istoj vladajućoj koaliciji, nemoguće je ne zapitati se – tko to Vlahušiću podmeće? I to, namjerno baš prije izbora!?
Ma ruši sam sebe, upravo šerifskim načinom vladanja Gradom. Vlahušiću je afera Revelin već drugo istovrsno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti kojim se već par godina bavi i Policija i USKOK i Državno odvjetništvo.
I što je apsolutno gnjusno, za čime je drugi put na gotovo jednak način Vlahušić posegnuo, kako bi pokušao sprati krivnju sa sebe, jest mantra – ja sam to samo potpisao.
Ako nas sjećanje dobro služi, u aferi Šipan dokumente mu je na potpis ‘podvalio’ Pero Vićan, a sad mu je ugovore, kaže Vlahušić, na potpis dala pročelnica Upravnog odjela za nekretnine Marita Daničić. A ona nije njegova, haenesova, ni esdepeova, ni haesesova. On je nju, tvrdi, naslijedio (!?) pa mu je ona možda i podvalila (?). Ili, stvarnost je ipak malo drukčija, što znači da je Marita Daničić, tada zaposlenica UO za nekretnine, pročelnicom postala jer ju je  Vlahušić postavio na to mjesto nakon njegovog dolaska na vlast u Gradu!
I sad konačno o ugovoru i njegovim dodacima… Vlahušić je potpisao ugovor po kojem je jednom dubrovačkom ugostitelju omogućio korištenje cijele tvrđave Revelin za samo 57.600 kuna mjesečno. Naravno, po natječaju i Ugovoru našli su se tek manji dijelovi tvrđave, recimo 21 metar četvorni na prvom katu, cca 70 metara četvornih popločanog dijela glavne dvorane, po 5 metara četvornih iznad svakog ventilacijskog otvora – a njih je ukupno 8 na glavnoj taraci. Sve ostalo, gospodarenje cijelim Revelinom Vlahušić je na štetu Grada dao potpisom nekoliko Dodataka ugovora! Pa se čudi što je USKOK reagirao. Vlahušić jednostavno ignorira zakone Republike Hrvatske. To se pokazalo u dva slučaja.

Adio Vam,
P.S. Za informaciju, Gradska kavana je 2004. godine dana u najam za 124 tisuće kuna mjesečno, a budući najmoprimac Gradske kavane, (pet puta manje površine od Revelina), s Vlahušićevim potpisom od 27. prosinca 2014. izdvajat će 249 tisuća kuna. M-J-E-S-E-Č-N-O!

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović