Politika

POLITIČKA SCENA U NISKOM STARTU Svi čekaju hoće li medo ostati u brlogu!

POLITIČKA SCENA U NISKOM STARTU Svi čekaju hoće li medo ostati u brlogu!

Dubrovačke političke stranke u niskom su startu u očekivanju početka još jedne predizborne utrke.

No, na sceni danas vlada svojevrsno zatišje. I dok jedni čekaju odluku Ustavnog suda o tzv. Lex Vlahušiću, nakon koje će se znati hoće li se na svibanjskim izborima moći kandidirati bivši gradonačelnik Andro Vlahušić, drugi traže kandidate za zamjenike, slažu izborni program i liste za Gradsko vijeće.

Iako je već ranije HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Mato Franković, koji je još u potrazi za zamjenicima (mada se naveliko u političkim kuloarima mogu čuti imena dviju počasnih konzulica, Katje Bakije i Jelke Tepšić), najavio samostalni izlazak na ove lokalne izbore, bez koalicijskih partnera, u političkim krugovima ovih se dana pojavila informacija kako mu je Olga Muratti, odnosno gradski HSU dao potporu.

To i ne bi trebalo biti toliko čudno, bez obzira na činjenicu što su dubrovački umirovljenici u prošlom mandatu podržavali koaliciju Andra Vlahušića, posebno ako se prisjetimo kako je upravo Olgu Muratti većina u Gradskom vijeću predvođena HDZ-om predložila za predsjednicu Povjerenstva za pripremu i provedbu obilježavanja Dana grada Dubrovnika.

Mnogi su se ovom prigodom prisjetili i Silvana Hrelje, predsjednika HSU-a, koji je na tradicionalnoj Večeri od Kandelore uz Festu sv. Vlaha i Dan grada Dubrovnika dobio mjesto za glavnim stolom. Takav potez već tada se mogao protumačiti kao svojevrsno iskazivanje međusobne naklonosti.

HSU ide sam
-Otkud to? Ne – kategorički je odgovorila na naše pitanje o iskazivanju potpore i približavanju Matu Frankoviću i HDZ-u dubrovačka ‘umirovljenica’ Olga Muratti.

-Dubrovački HSU još nije donio odluku, ali sva naša razmišljanja idu u smjeru samostalnog izlaska na izbore s listom za Gradsko vijeće, bez gradonačelničkog kandidata. Sve to trebamo tek riješiti na gradskom odboru te u dogovoru sa županijskom organizacijom i sa središnjicom, ali to je smjer o kojem sad razmišljamo. Vjerujemo da možemo biti korektiv bilo koje većine. A o tome da ćemo podržati Mata Frankovića nikada nije bilo govora – rekla nam je Olga Muratti.

Na pitanje kakve koalicije dolaze u izbor u postizbornom preslagivanju snaga u Gradskom vijeću, ako dobiju mandat(e), odgovara tek: O tom potom!
-Kad je riječ o predizbornim koalicijama, nismo ni s kim razgovarali ni dogovarali, ni s SDP-om, ni s HDZ-om. Tko bude dobro radio i u interesu umirovljenika vjerujem da ćemo to znati razmotriti i nagraditi, poslije izbora. Najprije treba ući u Vijeće, dobiti kojeg vijećnika. Daj Bože da mi budemo onaj 13 koji će presuđivati. Treba biti u poziciji da nekome nešto značite i da nekome znači podrška. O tome je preuranjeno govoriti – rekla nam je Olga Muratti.

U HNS-u još uvijek vlada neizvjesnost s kojim će kandidatom izaći na izbore u svibnju. Ako odluka Ustavnog suda potvrdi kako se Andro Vlahušić neće moći kandidirati, u ovoj stranci se pripremaju i na takav scenarij po kojem bi glavnu ulogu od Vlahušića navodno trebali preuzeti ili akademik Nenad Vekarić, nekadašnji Vlahušićev zamjenik ili mlad Mario Tevšić, današnji ravnatelj Javne ustanove Rezervat Lokrum.

Čeka se Ustavni sud
S druge strane, HNS-ov dosadašnji koalicijski partner, SDP, istaknuo je kandidaturu Tatjane Šimac Bonačić, dojučerašnje Vlahušićeve zamjenice. Na pitanje na prošlotjednoj konferenciji za medije hoće li se povući s mjesta kandidatkinje ako se bivši gradonačelnik Vlahušić bude mogao kandidirati odgovorila je:
– Neću demantirati niti komentirati hoću li povući kandidaturu za gradonačelnicu ako se bivši gradonačelnik Vlahušić odluči kandidirati – rekla je Šimac Bonačić ‘sakrivši’ se iza sintagme da je njezina kandidatura odluka Gradskog odbora.

Drugi bivši zamjenik Andra Vlahušića, Željko Raguž rekao nam je kako je gotovo sigurno da Dubrovačka stranka – DUSTRA izlazi samostalno na izbore.
-Gotovo je sigurno da izlazimo samostalno. Kroz osam dana imamo gradski odbor gdje ćemo odluku izglasati i vrlo vjerojatno krajem mjeseca izaći sa mnom kao kandidatom, zamjenicima i programom – rekao nam je Raguž.

Zanimljivo je kako odluku Ustavnog suda ne čeka samo Vlahušić i HNS. To isto radi i dubrovački Živi zid, koji je još ranije najavio moguću kandidaturu Hrvoja Kukuljice. No, smatraju kako je neozbiljno službeno isticati kandidaturu dok sve ne bude jasno.
-Neozbiljno je objavljivati dok je najveći medvjed u brlogu. Rečeno je da će Ustavni sud to riješiti prije izbora, i čim se bude znala odluka, mi objavljujemo kandidaturu. Dok se ne budu znale stvari i koji su najozbiljniji kandidati ne želimo izlaziti s objavama jer je malo specifična situacija u gradu u odnosu na druga mjesta – rekao nam je Hrvoje Kukuljica, predsjednik dubrovačkog Živog zida.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist