DuList INSlušni aparat

Pola stoljeća olovnih nota

Pola stoljeća olovnih nota

Pola stoljeća olovnih nota

Prije točno pedeset godina, u siječ­nju 1969. izašao je album kojim je služ­beno počela era teškog rocka. Engleski Led Zeppelin su sa svojim istoimenim albumom heavy metalu odškrinuli vrata kroz koja su godinu kasnije svom svojom težinom protutnjali njihovi sunarodnjaci Black Sabbath.

Led Zeppelin nastao je 1968. godine na ruševinama legendarne britanske rock grupe Yardbirds, između osta­log poznate kao banda koji je lansirao karijere dvojice gitarističkih legendi – Erica Claptona i Jeffa Becka. Treći legendarni gitarist, a ujedno i osni­vač Zeppelina Jimmy Page je, nakon što su ostali članovi banda napustili grupu prije do kraja odrađene turneje, angažirao pjevača Roberta Planta, bub­njara Johna Bonhama i basista John- Paul Jonesa kako bi dovršili ugovore obveze. Kemija unutar kvarteta je bila očita, a odaziv publike iznimno pozi­tivan da je jedini logičan rezultat bio nastavak svirke. Bez prava na korište­nje branda Yardbirds osmišljaju sad već legendarno ime te u ekspresnom roku potpisuju ugovor s Atlantic Records. Vlasnik kompanije, veliki glazbeni vizionar Ahmet Ertegün, potpisao ih je na neviđeno, želeći svoju kompaniju orijentiranu na jazz i R&B proširiti na rock, osjetivši da će ta glazba domini­rati svjetskom scenom narednih četiri desetljeća.

U nepune tri godine, Zeppelini izdaju četiri iznimno uspješna, rimski obrojčena albuma koji su svojim pre­poznatljivim gitarskim riffovima, psi­hodeličnim blues dionicama, dozom engleskog folka i prepoznatljivim Plan­tovim vokalnim dionicama iz temelja promijenili pristup rock i metal glazbi i ostavili nezaobilazan utjecaj na brojne buduće generacije, od kasnijih legendi poput Queena, Aerosmitha i Smas­hing Pumpkins, pa sve do modernih instant-marketing streaming muta­nata kao Greta Van Fleet. Spomen nji­hovih legendarnih pjesama teško se može svesti na išta drugo osim nabraja­nja svake pojedinačne počevši s ‘Good Times, Bad Times’ (prve pjesme na prvom albumu), no svoj duboki trag u mišićnoj memoriji rockera su ostavile i ‘Dazed and Confused’, ‘Whole Lotta Love’, ‘Immigrant Song’, ‘When the Levee Breaks’ i meni osobno uvjerljivo najdraža ‘Black Dog’. Naravno, i glaz­beno najnepismeniji definitivno su nebrojeno puta odslušali njihov najveći hit – ‘Stairway to Heaven’.

Led Zeppelin je u svojoj dvanaesto­godišnjoj karijeri izdao osam albuma koji su do današnjeg dana prodani u preko tristo milijuna primjeraka, a najprodavaniji, četvrti album se pribli­žava brojci od 40 milijuna. Kraj grupe označen je naprasnom smrću bubnjara Johna Bonhama u rujnu 1980. guše­njem u snu u stanju iznimne alkoholi­ziranosti. Bonham se i danas pamti kao jedan od najboljih bubnjara u povijesti rocka.

Grupa u svoje zlatno doba sedam­desetih, kada su bili najveći band na svijetu, nije prezala ni od kontroverzi. Jedni su od utemeljitelja legendarnog kreda ‘Seks, droga i rock’n’roll’, uvo­deći u rječnik pojam ‘groupie’ djevojki i ne propuštajući niti jednu priliku da naprave potpuni nered. Teško je doku­čiti što je uopće bila istina, a što stvar urbanih legendi, no čak da je i četvrtina napisanog i ispričanog o njihovim div­ljim danima i još luđim noćima istinita, dolazimo do impresivne biografije za deset života.

Ipak, postoji i tamna strana njihove genijalnosti i utjecaja na glazbu. Od samih početaka Zeppelini su voljeli ‘posuditi’ glazbu od svojih prethod­nika, poprilično bezočno potkradajući manje poznate blues i folk izvođače kao Howlin’ Wolf, Willie Dixon i Anne Bredon. Svi su oni kasnije opravdano dobili priznanje i novčanu kompen­zaciju za svoje kreacije. Do današnjeg dana još nije riješena tužba koja nji­hovu najpoznatiju pjesmu ‘Stairway to Heaven’ također smatra plagijatom.

No, nesumnjivo je da su u svijet rocka i metala donijeli poprilično svo­jeg glazbenog stila i životnog energije zbog čega ih se danas smatra očevima teških nota

Pročitajte još

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist

PUTOPIS IVANE PAVLIĆ PAVLINA Tajland – centar seks turizma i zemlja anđela

Dulist