Aktualno

“Pola” Grada otrovano kamenicama!

"Pola" Grada otrovano kamenicama!

Nešto je trulo u kamenicama stonskim! Tako bi se dala opisati situacija koja se određenom broju Dubrovkinja i Dubrovčana dogodila nakon što su prošle nedjelje u Malom Stonu uživali u najpoznatijem afrodizijaku – stonskoj kamenici.

Naime, prema riječima dr. Mata Lakića, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo, do danas je prijavljeno 10-ak slučajeva trovanja, i to samo onih koji su prijavljeni Zavodu.

– Zaprimili smo svega nekoliko prijava slučajeva povraćanja i proljeva, ali nije bilo hospitalizacije. Potom je i dr. Katica Šarac napravila izvide te smo došli do brojke manje od 10 zabilježenih slučajeva ljudi koji su bili u Stonu, i za koje vjerujemo da su se tamo i zarazili. Kod svih njih javili su se blaži simptomi povraćanja i proljeva , dok hospitalizacije nije bilo – rekao nam je dr. Lakić, dodavši kako je sve dalje proslijeđeno na sanitarnu i veterinarsku inspekciju.

Treba napomenuti kako je broj otrovanih možda i veći, jer se može pretpostaviti kako nisu svi slučajevi prijavljeni Zavodu.

Isto tako, doznajemo kako su se kod većine osoba simptomi pojavili 36 sati nakon konzumacije ove delicije. Zanimljivo je istaknuti kako su kamenice koje su se jele na Festi od kamenica u Malome Stonu na prvi pogled izgledale potpuno zdrave, pa se dalo pretpostaviti kako nisu pokvarene. Cijela priča dobila je toliki razmjer da su se u Gradu pojavila nagađanja kako je dio kamenica u Ston stigao iz Limskog kanala, a budući da su iste potom 'potočane' u naše more sasvim je izgledno, pričaju nam upućeni, kako je u tom trenutku došlo do neke reakcije koja je kod nekih naših sugrađana izazvala probavne poteškoće.

No, to su tek nagađanja, a službenog nalaza još nema.

Naime, Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja ističe kako se zbog sumnje u trovanje kamenicama 9 osoba tek treba pokrenuti postupak. Novih slučaja trovanja nema.

– Za održavanje manifestacije „Dani malostonske kamenice“, dana 17. ožujka 2013. suglasnost je izdalo Ministarstvo poljoprivrede, Odjel veterinarskog ureda Split, Ispostava Dubrovnik. Kamenice su usluživane i prezentirane s 5 brodova, koji obavljaju izlov i na obali i uz brodove. Organizatori prezentacije su Turistička zajednica Ston, Udruga „Pelješki vinski put“, Općina Ston i drugi subjekti.

S obzirom da se radi o živim školjkama to je sukladno Zakonu nadzor nad prodajom i prezentacijom u cijelosti u nadležnosti Veterinarske inspekcije. Iz kontakta s veterinarskom inspekcijom se saznaje da u Malostonskom kanalu nema zabrana za izlov kamenica i da nema onečišćenja mora.

Kako je sanitarna inspekcija zaprimila dojavu Zavoda za javno zdravstvo o sumnji na trovanje kamenicama 9 osoba to će se pokrenuti postupak utvrđivanja istog i po obradi sve dostaviti nadležnoj veterinarskoj inspekciji za daljnjim postupanjem vezano za uzgoj kamenica i zdravstvenu ispravnost istih. Nije točno utvrđeno da su izvor tegoba kamenice. Novih slučajeva nema – odgovorili su na naš upit iz Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja. 

Pročitajte još

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović