Zanimljivosti

Pokrenimo Gradsku upravu!

Pokrenimo Gradsku upravu!

DuList pokrenuo je akciju u kojoj pomaže građanima Dubrovnika u rješavanju komunalnih problema u njihovom susjedstvu.

Činjenica je kako svaka Gradska uprava „vrti“ neke svoje „velike projekte“, ali ono što nakon njih zbilja ostaje su detalji koji građanima život znače, od urednih kontejnera za smeće i asfaltiranih kolnih pristupa do zdravih bumbeta i urednih pješačkih zona. Sve te „sitnice“ u konačnici stvaraju ugodno okruženje samim građanima i ljepšu sliku Grada pred nadolazeću turističku sezonu.

Tako smo nedavno izvijestili kako je mali trg u Ulici ispod Minčete, kojeg stanovnici Pelina nazivaju Gomila, popucao, dok je na asfaltu napravljena velika rupa koja tu stoji nekoliko godina. Poslali smo upit Gradu Dubrovniku početkom prošlog tjedna u kojem nas je zanimalo hoće li se i kada Gomila sanirati. I upravo, našom intervencijom, prošlog petka sanirana je spomenuta rupa.

Tada smo zatekli  dvojicu radnika Građevinara kako rade na sanaciji. Na istoj lokaciji u Ulici ispod Minčete nalazi se i potporni zid koji se nagnuo i na tri mjesta ispucao te prijeti opasnost od njegova rušenja. Zid je učvršćen daskama, no njegova daljnja sanacija je zaustavljena. Iz gradske uprave odgovorili su nam kako je lokalitet zvan Gomila djelomično sanirala tvrtka Građevinar dok je za temeljitu obnovu potrebno napraviti  cjelokupni projekt sanacije, što se planira napraviti ove godine.

– Za prošlotjednu sanaciju rupe na Gomili podatke o cijeni ćemo dobiti s obračunom na  kraju mjeseca, a lani je u privremenu sanaciju ovog prostora uloženo oko 60.000 kuna. Izradom projekta rekonstrukcije i sanacije zida (što se očekuje u idućih mjesec dana) dobiti ćemo i okvirni troškovnik radova za temeljitu obnovu – odgovorili su nam iz gradske uprave.

RAZROVANA MOKOŠICA

Da je naša akcija naišla na odaziv sugrađana, potvrđuje i predsjednica Zelenog foruma Rijeke dubrovačke Jadranka Šimunović koja se žalila na komunalne probleme u svom susjedstvu. Ona nas je uputila na stanje u Ulici od izvora 74, ispred Eko-centra Ombla, koja je puna rupa i kroz koju se jedva može hodati.

– Građani često kucaju na naš Eko centar i govore kako je ovo prestrašno. Također imamo informaciju da se ta ulica nije popravljala još od prije Domovinskog rata- ističe Šimunović i dodaje kako u njihovom susjedstvu nema kraja komunalnim problemima. Još jedan takav problem, zbog kojeg je ugrožena i sigurnost djece, jest nepostojanje ograde u Eko – parku Ombla s njegove južne strane.

– Tu je visina od 2 metra i još od Domovinskog rata kada je ograda uništena stalno zovemo, pišemo da se ograda postavi, ali uzalud. Nedavno su djelatnici Vrtlara, na našu zamolbu sredili i stručno fazonirali sadnice našeg Eko parka i sada, dok zelenilo ne uzraste, postoji još veća opasnost da nam neko dijete ne padne s visine od 2 metra. Nedavno smo tijekom naše akcije posadili par stabala za zaštitu, ali je sve to nedovoljno – dodaje Jadranka Šimunović i naglašava kako je ogradu potrebno postaviti kako bi se zaštitila sigurnost djece. Iz Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo šalju nam sljedeći odgovor o igralištu u Mokošici.

VIDEO NADZOR IGRALIŠTA

– Grad Dubrovnik će, potaknut učestalim devastacijama Eko-parka, postaviti sustav video nadzora kojim će se pokrivati obližnje dječje igralište i eko-park. Što se tiče postavljanja ograde, nismo zaprimili zahtjev za postavljanje ograde ni od građana niti od udruge Eko Omblići/Zeleno sunce koja je korisnik tog prostora, ali smo ponudili pomoć i riješit ćemo problem po dobivanju konkretnog zahtjeva – ističu iz gradske uprave. Što se pak tiče pitanja za Mokošicu u ulici Od izvora kod broja 74, istaknuto je:

– Vezano za rupu na cesti ispred navedene zgrade u Mokošici, radovi za sanaciju su naručeni prošli petak, a izvođenje ovisi o dostupnosti asfalta  izvođaču Tehnogradnji koji će to popraviti u sklopu važećeg ugovora za održavanje prometnica u najskorijem roku. Utvrđeno je da se skinuo samo habajući, površinski sloj asfalta te rupa ne utječe na sigurno odvijanje
prometa do sanacije – navode iz gradske uprave.

Pišite nam!
Ukoliko i Vi imate sličnih komunalnih problema u susjedstvu, bez obzira o kojem je djelu Dubrovnika riječ, slobodno nam pišite na info@dulist.hr, rado ćemo vas posjetiti i pomoći u rješavanju problema u Vašem susjedstvu kontaktirajući nadležne institucije.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist