DuList IN

POKLISARI – NEKAD I DANAS Kad klapa zapjeva California dreamin’

POKLISARI - NEKAD I DANAS Kad klapa zapjeva California dreamin'

Klapa Poklisari je proizvod ljubavi i entuzijazma mladih zaljubljenika u klapsku pjesmu koji su pod voditeljskom palicom profesora glazbene nastave Denisa Sarića bili okupljeni u jesen 2004. godine.

On je ujedno bio i prvi umjetnički voditelj klape, u to vrijeme zvane Otok. Prvi javni nastup klape se održao 6. siječnja 2005. u prostorijama Udruge Mladih Orlando u Dubrovniku te je taj datum kasnije uzet kao rođendan klape Poklisari – ovim lijepim riječima počinje biografija. Njih danas čine Denis Sarić, prvi tenor i kontrabas, Periša Boko, drugi tenor i druga mandolina, Nikša Konsuo, bariton i gitara, Hrvoje Čikato, prvi bas i prva mandolina, kao i Hrvoje Kuzmić, drugi bas. Umjetnički voditelj je Vedran Ivanković. Kako je tekao njihov glazbeni put, ali i što nam spremaju za ovo ljeto, otkrili su za ovaj broj DuLista, ali prije toga, još malo o ‘povijesti’…

POKLISARI - NEKAD I DANAS Kad klapa zapjeva California dreamin'

Od samih početaka, Poklisari marljivo rade na usavršavanju vokalnih izvedbi, kao i na širenju reportara. U jesen 2005. klapa dobija novog voditelja – mladi Trogiranin Mario Markovina koji je već tada bio popularan u klapskom svijetu, preuzeo je klapu Otok i unio u njen rad lepršavost i zaigranost u pjesmi po čemu je klapa postala prepoznatljiva.

— U listopadu 2007. godine, klapa se zbog njegovih sve većih obaveza mimo rada s našom klapom zahvaljuje Markovini na suradnji te uspostavlja odnos s novim, dotadašnjim voditeljem klape Subrenum iz Župe dubrovačke, Ivanom Vlašićem. Odmah po dolasku Ivana Vlašića u Klapu, počinjemo njegovati i stavljati naglasak na tradicionalnu dubrovačku klapsku pjesmu. Krajem kolovoza 2008. klapa se zahvaljaje Vlašiću na suradnji i nastavlja svoj rad ponovno pod voditeljskom palicom Denisa Sarića, koji je ujedno i član klape od osnutka – ističu nam iz klape.

Na izvornim ćemo večerima FDK Omiš, 29. lipnja, izvesti dva izvorna narodna napjeva, ‘Neću da te kunem’ u obradi Đura Filipovića i ‘Kroz planine, barda i gore’ u obradi Eduarda Tudora

Raznolik repertoar
Danas klapa Poklisari broji petero članova, te je nakon voditeljskog angažmana Rikarda Kužnina, člana klape Ragusavecchia iz Cavtata i bivšeg voditelja bivše klape Mareta iz Dubrovnika, u proljeće 2017. uspostavila suradnju s Vedranom Ivankovićem, voditeljem klape Ragusavecchia i ženske klape FA Linđo iz Dubrovnika. — I nekad i danas, repertoar klape Poklisari je raznolik – od izvornih dalmatinskih napjeva, skladanih klapskih pjesama koje se uz napjeve izvode u Omišu, preko dalmatinskih ‘evergreenova’ s instrumentima koje izvodimo na gažama, do obrada stranih pjesama u a capella i instrumentalnoj verziji, poput California dreaming, Oh Carol, I’ll be your baby tonight… – istaknuo nam je bariton Konsuo. Nas je zanimalo i to gdje ih čuti ovo ljeto, bilo ‘doma’, bilo negdje vanka.

POKLISARI - NEKAD I DANAS Kad klapa zapjeva California dreamin'

— Naši sugrađani nas mogu doći poslušati na našim nastupima u sklopu Ulicama našeg Grada u organizaciji Grada Dubrovnika, koji završavaju 1. listopada. Dvije lokacije su u pitanju – ispred Dominikanskog samostana i u Uvali Lapad kod fontane – ističe nam Konsuo, a za kraj saznajemo i lijepu novost!

— Na izvornim ćemo večerima FDK Omiš, 29. lipnja, izvesti dva izvorna narodna napjeva, ‘Neću da te kunem’ u obradi Đura Filipovića i ‘Kroz planine, barda i gore’ u obradi Eduarda Tudora. Svakako se nadamo dobroj pjesmi i što je još važnije – druženju i pjesmi nakon službenog dijela koncerta – kaže nam Konsuo uz osmijeh. Zaključimo, za sve ljubitelje klapske pjesme, kako od dodatnih planova Poklisari imaju ovo ljeto namjeru poći na pokoji susret klapa u našoj regiji, a u sezoni ih čeka još preko pedeset najavljenih komercijalnih nastupa.

NEKAD OTOK


Sve nagrade Poklisara Svakako valja istaknuti nekoliko važnijih nastupa i osvojenih nagrada klape Poklisari, nekad klape Otoka. Tu je treće mjesto na Debitantnskoj večeri na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, 2007. godine. Treće mjesto osvojili su i na Festivalu klapa Dubrovačko-neretvanske županije u Blatu i 2006. i 2007. godine. Srebrna pak plaketa ‘dočekala’ ih je na Međunarodnom natjecanju zborova u Zagrebu 2008. godine. Danas klapa Poklisari bilježi nastupe na brojnim kako umjetničkim, tako i na komercijalnim nastupima, u prosjeku osamdeset nastupa godišnje.

Pročitajte još

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgledaju konavoski i župski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist