Županija

POKAZNA VJEŽBA ‘ŠIPANSKA LUKA 2018.’ Kako sanirati iznenadno onečišćenje?

POKAZNA VJEŽBA 'ŠIPANSKA LUKA 2018.' Kako sanirati iznenadno onečišćenje?

U akvatoriju Šipanske Luke danas je održana pokazna vježba Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Dubrovačko – neretvanskoj županiji pod nazivom ‘ŠIPANSKA LUKA 2018’.

Tijekom vježbe simulirana je sanacija izlijevanja goriva iz broda DIZ TRITON 1 nakon udara lijevim krmenim bokom u obalu uslijed otkazivanja komandi.

Ciljevi vježbe bili su uvježbati ŽOC u planiranju i izvođenju aktivnosti na sanaciji onečišćenja mora kod pojave iznenadnih onečišćenja, provjeriti spremnost i upotrebu opreme za sanaciju onečišćenja i specijaliziranih plovila, te provjeriti spremnost uspostavljanja veza, obavještavanja te provedbu akcije radi smanjenja šteta u okolišu izazvanih iznenadnim onečišćenjem mora.

Prema scenariju vježbe prilikom pristajanja uz operativnu obalu u Šipanskoj Luci brod DIZ TRITON 1 zbog otkazivanja komandi lijevim krmenim bokom udara u obalu čime oštećuje krmeni tank goriva iz kojeg istječe pogonsko gorivo. Kao palubni teret brod ima lož ulje u bačvama od 200 litara. Pokušavajući zadržati brod kojemu su otkazale komande zapovjednik naređuje bacanje dva konopa na obalu kako bi ga lučki operater privezao za obalu. Zbog snažnog natezanja konopa jedan konop puca, uslijed čega dolazi do ozljede lučkog operatera.

– Nakon dojave na teren izlazi inspektor Lučke kapetanije koji je stigao na lice mjesta i naložio zapovjedniku broda da angažiraju ovlaštenu tvrtku za sanaciju onečišćenja na moru kako bi sanirali nastalo onečišćenje, što je zapovjednik broda odbio. Ja sam kao lučki kapetan Lučke kapetanije Dubrovnik u funkciji Zapovjednika Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora, putem Centra 112 obavijestio sve članove ŽOC-a o nastaloj situaciji. Nakon toga preko Odjela za pomorski promet Lučke kapetanije Dubrovnik pozvana je ovlaštena tvrtka za sanaciju onečišćenja na moru CIAN d.o.o., a angažirao sam i specijaliziranu brodicu za sanaciju onečišćena na moru te autocisternu u koju je prepumpavana prikupljena zauljena morska voda. Također pozvana je i tvrtka Pomorski servis Luke Ploče d.o.o. da pomognu s ljudstvom u sanaciji onečišćenja – rekao je lučki kapetan Lučke kapetanije Dubrovnik Mato Kekez.

Napomenuo je kako je u ovoj akciji provjerena spremnost interventnih službi te kako na sreću ovakvih situacija u našoj županiji u posljednjih nekoliko godina nije bilo puno.

-Ovdje smo simulirali situaciju u kojoj je 500 litara dizela iscurilo, a posada broda uspjela je zatvoriti oštećenje trupa kako bi se spriječilo daljnje istjecanje. Brodu je izdana zabrana plovidbe i pristupilo se sanaciji. U međuvremenu smo dobili i informaciju kako je ozlijeđena osoba uspješno zbrinuta u Općoj bolnici Dubrovnik – rekao je Kekez te dodao i kako bi u slučaju stvarne situacije sanacija onečišćenja trajala oko šest sati.

Nakon vježbe održana je sjednica ŽOC-a na kojoj je provedena analiza djelovanja, utvrđeni su elementi koje je potrebno doraditi te je ocijenjeno kako je vježba uspješno provedena.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist