Aktualno

“Pojedinac je pobijedio sustav”

"Pojedinac je pobijedio sustav"


Ustavni sud dao je za pravo bivšim vlasnicima zemlje na Prevlaci te se predmet vraća Ministarstvu pravosuđa na ponovni postupak.

Rezultat je to višegodišnje bitke vlasnika zemlje na krajnjem jugu Hrvatske, a formalni zahtjev prema Ustavnom sudu pokrenuo je Ivo Đović iz Vitaljine.
Naime, Republika Hrvatska u postupcima protiv bivših vlasnika zemlje na Prevlaci tvrdila je da je zemljište na Prevlaci oduzeto još za vrijeme Austro-ugarske. Unatoč nizu dokaza ni jedna vlast počevši od one HDZ-ove pa do današnje Kukuriku koalicije nije to uzimala u obzir.
Bivši vlasnici zemlje na Prevlaci već godinama tvrde kako im je građevinski lobi uz pomoć države i DORH-a oteo zemlju.

-Presretan sam i s vlasnicima zemlje obilježit ću ovu veliku i povijesnu pobjedu. Ovom odlukom, iako se radi o pojedinačnom slučaju, dobili smo rat. Radi se o pilot slučaju, gdje su ustavni suci zauzeli načelna stanovišta o svim ključnim pitanjima za presuđenje, a to znači da će se svi ostali slučajevi koji se nalaze na Ustavnom sudu riješiti na identičan način. Što se tiče vraćanja suda na Ministarstvo pravosuđa, očekujemo to u idućih tri mjeseca, što je inače zakonski rok za rješavanje u drugostupanjskom upravnom tijelu, a to jedino može biti povrat zemlje u naravi. To je po meni kraj. Nitko više neće biti drzak da nakon odluke Ustavnog suda dovodi u pitanje odluku koju donese Ministarstvo pravosuđa, osim nas, ukoliko bi se usudili donijeti odluku koja nije sukladna odluci Ustavnog suda – istaknuo je odvjetnik vlasnika Vladimir Gredelj. 

-Za mene je naznačajniji aspekt ove pobjede da je pojedinac pobijedio sustav koji je bio produžena ruka politike. Cijeli je sustav bio instruiran od politike s ciljem da se onemogući seljake da dobiju svoju zemlju. Ovo je važan slučaj i poruka građanima da budu uporni i da pojedinac može biti jači od državnog aparata – zaključio je Gredelj.
 
 
 
 

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist