Grad

POHVALE GRADU Dubrovnik ostvario najtransparentniji proces ocjene održivosti turizma

POHVALE GRADU Dubrovnik ostvario najtransparentniji proces ocjene održivosti turizma

Međunarodno udruženje Cruise Lines International Association (CLIA) na društvenoj mreži Facebook objavilo je snimku razgovora koji je Andy Harmer, jedan od potpredsjednika ovog udruženja i direktor za Ujedinjeno kraljevstvo i Irsku, vodio s Randyjem Durbandom, glavnim izvršnim direktorom Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC), a kao središnja tema web sadržaja naziva ‘Sustaining The Places We Sail’ nametnuo se upravo Dubrovnik i put koji je kao odredište okrenuto održivom i odgovornom upravljanju prošao unazad tri godine.

Izvršni direktor GSTC-a Randy Durband podsjetio je kako je do suradnje s Dubrovnikom došlo upravo zahvaljujući partnerskom odnosu Grada i CLIA-e te na prijedlog ovog, krovnog udruženja cruise industrije.

-Uzbudljiva stvar koja se dogodila Dubrovniku je ta da su gradonačelnik i cijeli njegov tim jasno pokazali motiviranost i predanost procesu, tako da smo posve optimistični da će oni uspješno prebroditi sve prepreke i izazove u tom procesu koji vodi prema trajnoj održivosti – rekao je Durband.

-Zanimljivo je da su gradonačelnik i njegov ured omogućili da proces ocjene održivosti bude najtransparentniji koji je Globalno vijeće za održivi turizam do sada provelo. Apsolutno su se angažirali u proces zajedno s velikim dijelom zajednice – ocijenio je.

Podsjetimo, GSTC je ocjenu odredišta proveo u studenom i prosincu 2019. godine, usko surađujući s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Dubrovačkom razvojnom agencijom, a završno izvješće održivosti destinacije predstavljeno je 2. lipnja u Kazalištu Marina Držića. GSTC standard obuhvaća četiri glavna stupa održivosti odredišta: odredišnu politiku i planiranje, uključivanje i koristi zajednice, upravljanje kulturnim i prirodnim dobrima, te upravljanje okolišnim i prirodnim resursima. Na njihovoj skali kojom se procjenjuje ukupna izvedba odredišta u održivosti, Grad Dubrovnik je ostvario izvrsnih 70 posto.

Inicijator i partner na projektu je udruženje Cruise Lines International Association (CLIA), partner Grada Dubrovnika i potpisnik Sporazuma o suradnji na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović