Zanimljivosti

“Pohoditi, obilježavati, moliti”

"Pohoditi, obilježavati, moliti"

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić primio je izaslanstvo Udruge Hrvatski domobran iz Dubrovnika povodom skorog hodočašća u Vela Luku.

 Tradicionalni domobranski Spomen pohod pod nazivom “Pohoditi, obilježavati, moliti“ organizira se svake zadnje subote u studenom u znak sjećanja na sve žrtve komunističkog terora i u spomen na više stotina nevino ubijenih domoljuba, civila, svećenika i vojnika sa šireg dubrovačkog područja, koji su bez suđenja likvidirani potkraj Drugog svjetskog rata i bačeni u jamu Vranine.
 
U subotu, 26. studenog u 14.30 sati, komemoracija će započeti molitvom za odriješenje koju će predvoditi lokalni župnik, nakon čega će obitelji ubijenih i predstavnici Općine Vela Luka te Udruge Hrvatski domobran položiti vijence i zapaliti svijeće.
 
Nakon što su prošle godine članovi Udruge izradili i postavili Spomen obilježje, ove su godine izgradili Oltar i pokrenuli inicijativu prema Općini Vela Luka za proglašenjem jame Vranine 'Spomen područjem od posebnog interesa'.
 
Biskup Uzinić u potpunosti je podržao rad i aktivnosti Udruge te obećao prvi slijedeći put zajednički hodočastiti Vranini, jednom od najvećih stratišta iz Drugog svjetskog rata u Dubrovačko neretvanskoj županiji.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist