Zanimljivosti

Pogledajte vizuale i prošetajte 3D antičkom Naronom!

Pogledajte vizuale i prošetajte 3D antičkom Naronom!

Stipan Ujdur, već nam dobro poznati umirovljenik iz Opuzena, i dalje marljivo radi na izradi trodimenzionalnih modela hrvatskih znamenitosti. Ovoga puta, oduševio nas je antičkom Naronom u Vidu, na kojoj je proveo 15 mjeseci radeći šest sati dnevno.

Prvih pet mjeseci modeliranje je išlo veoma, veoma sporo zbog malog kapaciteta računala, radovi su se ubrzali tek u drugom dijelu , posljednjih 10 mjeseci, nakon nabavljanja snažnijeg računala, laptopa, rekao nam je Ujdur, koji je radio sa svojim suradnikom za modeliranje i računalne programe Ivanom Popićem, također iz Opuzena. Osim njih dvojice sudjelovao je i Martin van der Mejide, suradnik za foto i video renderiranje i programiranje iz Arnhema u Nizozemskoj.

Pri izradi ovoga 3D modela korištena je stručna literatura iz Austrijskog arhiva za istraživanje Narone, istraživča Karla Patscha ‘ZUR GESCHICHTE UND TOPOGRAPHIE VON NARONA godine (Povijest i topografija Narone)’ iz 1907. godine.

– Korišteno je i deset knjiga o antičkoj arhitekturi od Vitruvija, prvog rimskog arhitekta, koji je stručno napisao kao se organizira i gradi. Autentičnosti 3D modela mnogo su doprinijele skice, ilustracije i snimci rekonstrukcija antičke rimske arhitekture, korišteno je mnogo izvora na Internetu, pretežno za mediteranske geo lokalitete. Nažalost, od domaće literature nisam mogao koristiti ništa jer je nedostupno, zaključano, ili nije digitalizirano. Dio foruma i hrama su autentični pronađenim antičkim ostacima, ostali dio 3D modela je pretpostavka kako je mogao izgledati u antici, za ovo su korištene Vitruvijeve knjige o antičkoj arhitekturi. Sve 3D modele je moguće mijenjati, dorađivati, ovisno o novim otkrićima na geo lokaitu Narone u Vidu – istaknuo nam je Ujdur.

Kompletan 3D model Narone je poslan u 3D studio u Arnhem u u Nizozemskoj gdje će Martin van der Meijde raditi animaciju 3D modela antičke Narone. Martin je već rado spektakularne animacije 3D modela hrvatske kulturne baštine, Dioklecijanve palače, Arene u Puli, Bajamontijeve fontane u Splitu i Renesansnog vrta ljetnikovca Gundulić u Dubrovniku, dodaje dalje, uz najavu 3D putovanja u Istru u suradnji s Milanom Gostimirom iz ‘Legame’ VR studija za dizajn i programiranje aplikacija. Tu ima mnogo antičke građe u tami ali trebalo bi je staviti na svjetlo dana, prednost je to što o tome odlučuju oni koji su zainteresirani za ovu temu, zaključio je Ujdur.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist