Kultura

Pogledajte Šum mora u Prirodoslovnom muzeju

Izložba Šum mora

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik otvorena je izložba Zbirke mekušaca pod nazivom „Šum mora“.

Kako je istaknuto na otvaranju, zbirka mekušaca nastala je u devetnaestom stoljeću i jedna je od najstarijih zbirki Muzeja, dok najveće zasluge za njezino prikupljanje pripadaju osnivaču Muzeja Antunu Dropcu te fra. Ivanu Evanđelistu Kuzmiću, Baldu Kosiću i Spiridionu Brusini.

Na izložbi je predstavljeno 237 vrsta mekušaca (Mollusca) od čega 185 egzotičnih i 52 vrste iz Jadranskog mora. Autorica izložbe je Ana Kuzman, kustosica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a autorice likovnog postava su Ana Kuzman i akademska slikarica Maja Kovačević. Ovom izložbom prigodno je obilježena peta godišnjica od ponovnog otvaranja Muzeja.

Mekušci su, kako je istaknuto u katalogu koji prati izložbu, skupina koja obuhvaća izrazito raznolike jedinke fascinantnih boja i oblika koje nalazimo u svim vrstama staništa. Iako njihovo ime, Mollusca (lat. Moluscus-mekan) karaterizira mekano tijelo, jedna od glavnih odlika im je ljuštura koju izlučuju. Ljuštura puževa-kučica prislanjanem na uho odašilje zvuk valova. Iako taj zvuk proizvode zvučni valovi nastali strujanjem zraka koji se odbijaju od unutrašnje površine kućice, u njezinoj se nutrini skrivaju brojne priče morskih dubina. Stoga će i ova izložba sasvim sigurno biti zanimljiva našim najmlađim sugrađanima.

Na otvaranju je govorila autorica Ana Kuzman, dok je izložbu otvorila ravnateljica Jadranka Sulić Šprem.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist