Natrag
20.4.2019 15:25

facebook

twitter

google

rss

dulist

Pogledajte Šum mora u Prirodoslovnom muzeju

17.3.2014 @ 20:14 Ana Prohaska Kultura
18;18

Podijelite:

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik otvorena je izložba Zbirke mekušaca pod nazivom „Šum mora“.

Kako je istaknuto na otvaranju, zbirka mekušaca nastala je u devetnaestom stoljeću i jedna je od najstarijih zbirki Muzeja, dok najveće zasluge za njezino prikupljanje pripadaju osnivaču Muzeja Antunu Dropcu te fra. Ivanu Evanđelistu Kuzmiću, Baldu Kosiću i Spiridionu Brusini.

Na izložbi je predstavljeno 237 vrsta mekušaca (Mollusca) od čega 185 egzotičnih i 52 vrste iz Jadranskog mora. Autorica izložbe je Ana Kuzman, kustosica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a autorice likovnog postava su Ana Kuzman i akademska slikarica Maja Kovačević. Ovom izložbom prigodno je obilježena peta godišnjica od ponovnog otvaranja Muzeja.

Mekušci su, kako je istaknuto u katalogu koji prati izložbu, skupina koja obuhvaća izrazito raznolike jedinke fascinantnih boja i oblika koje nalazimo u svim vrstama staništa. Iako njihovo ime, Mollusca (lat. Moluscus-mekan) karaterizira mekano tijelo, jedna od glavnih odlika im je ljuštura koju izlučuju. Ljuštura puževa-kučica prislanjanem na uho odašilje zvuk valova. Iako taj zvuk proizvode zvučni valovi nastali strujanjem zraka koji se odbijaju od unutrašnje površine kućice, u njezinoj se nutrini skrivaju brojne priče morskih dubina. Stoga će i ova izložba sasvim sigurno biti zanimljiva našim najmlađim sugrađanima.

Na otvaranju je govorila autorica Ana Kuzman, dok je izložbu otvorila ravnateljica Jadranka Sulić Šprem.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana