Natrag
18.2.2019 02:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

Pogledajte Rašičin ‘Nijedan dan bez crte’

13.12.2013 @ 21:41 Ana Prohaska Kultura
17;17

Podijelite:

Retropektivnom izložbom Marka Rašice 'Nijedan dan bez crte' koja je večeras otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik obilježava se 130 godina od rođenja i 50 godina od  smrti ovog dubrovačkog slikara.

U svom stvaralaštvu, Marko Rašica se razvija od početnog plenerizma obogaćenog bečkim secesijskim i simbolističkim iskustvima do magično-realističkih kompozicija, art decoa i poetskog realizma, tek povremeno se dodirujući s ekspresionizmom i neoklasicizmom. Posljednja izložba Marka Rašice održana je 1986. u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, a recentne izložbe Sesecija u Hrvatskoj i Art deco, Umjetnost u Hrvatskoj između dva rata (MUO, 2003. i 2010.) ponovno su skrenule pažnju na ovog zanemarenog umjetnika.

Ovo je ujedno i treća samostalna  Rašičina izložba u UGD-u, nakon prve otvorene 1963, nakon njegove smrti.

Njegova djela dio su stalnih postava naših muzeja moderne umjetnosti. Iznimna je svestranost njegova djelovanja, zapisano je u kataloga koji prati ovu izložbu, pored ulja na platnu, akvarela, crteža,, on izvodi radove u različitim tehnikama – drvorezu, linorezu i litigrafiji, radi reljef tehnikom iskucavanja metalnih ploča, izvodi zidne slike, freske, vitraje i mozaike. Izgubivši vid osmislio je vlastitu tehniku slikanja redis perom, temperom i akvarelom.

Autorica izložbe je Sanja Žaja Vrbica, docentica na Odjelu za umjetnost i restauraciju na Sveučilištu u Dubrovniku, koja se prigodnim riječima obratila na otvaranju izložbe, uz ravnateljicu UGD-a Vesnu Delić Gozze.
 Izložba se može pogledati do 16. veljače iduće godine.
 
 

Biografija:
 
Marko Rašica (Dubrovnik, 1883.- Koločep, 1963.) hrvatski je slikar školovan na bečkoj Akademiji (1903.-1907.) Do 1917. živio je u Ljubljani, Münchenu, Pragu, Parizu i Nizozemskoj, a potom dolazi u Zagreb i postaje profesor na Obrtnoj školi. Rašica je bio izuzetno svestran umjetnik, pored ulja na platnu i akvarela, zidnih slika, okušao se u grafičkim tehnikama, iskucavanju metala, vitrajima, mozaicima, primijenjenim umjetnostima, grafičkom i tekstilnom dizajnu. Bio je član grupa Vesna, Medulić, Lada i Djelo. Sudjelovao je na 70-ak samostalnih i skupnih izložbi, kontinuirano praćen značajnim perima naše likovne kritike s više od 300 bibliografskih jedinica.
 

 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana