Kultura

Poetska arheologija Miraša Martinovića

Poetska arheologija Miraša Martinovića

Dubrovačke knjižnice bile su domaćin poznatom crnogorskom književniku Mirašu Martinoviću čija je posljednja knjiga „Sašaptavanje s memorijom“ predstavljena ove srijede u čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Završni dio Miraševa četveroknjižja „Neotkrivena zemlja“ predstavio je akademik Luko Paljetak, dok je Božena Jelušić govorila o književnom opusu autora desetak romana i još toliko poetskih knjiga, ističući gao kao pisca postmoderne koji je zaronio u antičko vrijeme ove regije i „postao“ perom Ilira.

– Novom zbirkom pjesama, kao i u prethodnim antičkog ciklusa, Miraš Martinović nastavlja svoju poetsku arheologiju, jednako ostrašćeno, ustrajno i s nepromijenjenim ciljem: čuti daleke glasove i oglasiti im se, jer „Svi su svuda i sve je sve. Svaka stvar su sve stvari“ – kazao je Paljetak.

Ističe kako je „Sašaptavanje s memorijom“ izuzetna knjiga i treba je šapatom čitati, onako kao što čitamo nešto što nema ničijeg imena, uključujući i svoje.

-Samo se tako mora čitati poezija. Napokon, sve je sve i sve je zagonetno, a najzagonetniji je život i vječno sastavljanje njegovih krhotina, njegovo sašaptavanje, došaptavanje s memorijom. Sve živo i neživo nam šapće: Sjećaj me se! – zaključio je Luko Paljetak.

Moderator večeri bio je Sebastian Vukosavić koji je interpretirao stihove Miraša Martinovića, a promocija je održana nastavljajući se na uspješnu suradnju Dubrovačkih knjižnica i Gradske biblioteke i čitaonice u Kotoru, započetu projektom ”Dubrovnik i Kotor – Gradovi knjige’.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist