Aktualno

PODRUČJE PRETRAŽUJE I AVION Kapetan Skorić: ‘Dobre vijesti možemo očekivati kroz 4-5 sati’

PODRUČJE PRETRAŽUJE I AVION Kapetan Skorić: 'Dobre vijesti možemo očekivati kroz 4-5 sati'

Velika potraga za nestalim pomorcima, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić intenzivirala se u srijedu u poslijepodnevnim satima. Kako je potvrđeno iz Sindikata pomoraca, imaju pouzdanu informaciju da je uočeno nešto na području havarije broda Bourbon Rhode i da su brodovi upućeni prema toj lokaciji.

“Ravnateljica Europska agencija za pomorsku sigurnost Maja Markovčić Kostelac potvrdila je da su satelitski snimci analizirani i potvrdili su da postoje tragovi i da postoji nešto u tom sektoru koji je nešto sjevernije od pozicije gdje se vrši pretraga”, pojasnio je Vladimir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika sindikata pomoraca za N1.

“Brodovi su usmjereni tamo i postoji visoka vjerojatnost da je tamo nešto zbilja uočeno, ne možemo potvrditi što je točno, ne možemo spekulirati, možemo se naravno nadati da je to upravo splav s preživjelim članovima posade”, rekao nam je u poslijepodnevnim satima u srijedu.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova izvijestili su da se Europska agencija za pomorsku sigurnost uključila u potragu na zahtjev Vlade. Dodaju i da je se hrvatski veleposlanik u Parizu sastao s političkim tajnikom u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova. Zajedno su ukrajinskim kolegom zatražio je da se potraga za nestalim članovima posade intenzivira pri angažiranju francuskog aviona u pretraživanju navedenog područja.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da su Vlada i veleposlanstvo u Parizu u svakodnevnom kontaktu s francuskim vlastima i s niz kanala su uputili poruke koliko im je važno da se naprave maksimalni napori da se vidi ima li znakova i signala koji bi upućivali na splavi i da su pomorci još tamo. Kaže da više informacija od one da je satelit uočio nešto u Atlantiku što veličinom odgovara splavi nema.

Predsjednik udruge kapetana Hrvatske Branko Skorić bio je gost Dnevnika u ime Sindikata pomoraca.

“Ja sam dobio informaciju od Sindikata pomoraca da se na udaljenosti od otprilike 65 nautičkih milja od mjesta potonuća nalazi neidetificirani objekt i da svi brodovi idu u tom smjeru. To vam je otprilike kao udaljenost od Šibenika do Paga”, rekao je.

Prema njegovim procjenama očekuje da “ćemo kroz negdje četiri do pet sati primiti vijest koja će nas sve obradovati.”

Pojasnio je i da ako su potrošili rakete ostaju im ručne buktinje koje vidimo na nogometnim utakmicama i mogu startati dimne kutije, a ako to ne uspiju imaju heliograf na način da usmjere zraku Sunca i upozore na svoj položaj.

“Nikada odluke o prekidu potrage ne smije biti. Uvijek se nadamo i uz ogroman pritisak mi primamo dosta podataka, brodovi koji prelaze uvijek motre i uvijek se specijalno motri kada brodovi prođu tim područjem, ali najbitnije je da se digao avion”, zaključio je.

Foto: Alp Maritime Services

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist