Zanimljivosti

Podrška Ekooptimista Eko-Omblićima

Podrška Ekooptimista Eko-Omblićima

Udruga Ekooptimist uputila je pismo podrške ekološkoj udruzi Eko-Omblići u njihovoj stalnoj borbi očuvanja mediteranskog zelenila.

Sve češća devastacija zelenila na području Grada i okolice govori kako je mediteransko zelenilo danas ozbiljno ugroženo zbog lošeg gospodarenja te se ne prepoznaje njegova vrijednost.

– Općekorisne funkcije mediteranskog zelenila na ovom području odražavaju se u zaštiti i unaprjeđenju čovjekove okoline, u stvaranju kisika i pročišćavanju atmosfere te utjecaju na ljepotu krajolika ove poznate turističke destinacije, stvaranju povoljnih uvjeta za liječenje, oporavak, odmor i rekreaciju, za općenito razvitak  kvalitetnog turizma – stoji u pismu kojeg potpisuje predsjednica udruge Miriam Lazić.

Lazić podsjeća kako su posječena čak i stabla koja su preživjela i ratno razaranje.

– Možda je neko od tih stabala nekom u vrijeme rata spasilo život. Ista ta stabla koja su činila samo dobro i krasila naš Grad iz nekih nepoznatih razloga  netko je odlučio drsko da ih više nema. Ljudi koji misle na budućnost upravo sade stabla jer poznaju njihovu vrijednost – piše Lazić.

– Među njima su i poznati aktivisti za zaštitu okoliša Leonardo DiCaprio  i Gisele Bundchen. Da su oni turisti u našem Gradu sigurno bi osudili ovakve čine. U njihovim eko-aktivnostima često se može čuti poruka da sadimo stabla i ukazuju na njihovu važnost u očuvanju. Gospođa Jadranka Šimunović i eko-udruge koje vodi upravo slijedi njihove savjete i ulaže sve napore kako da se zaštiti stabla od njihove devastacije – piše Lazić.

Stoga zaštita mediteranskog zelenila na području grada Dubrovnika kao atraktivne međunarodne turističke destinacije svakako zaslužuje primjereno gospodarenje, uključujući i preventivne mjere, sukladno sveeuropskim i svjetskim kriterijima za održivo gospodarenje mediteranskog zelenila za koje se zalažu svi eko-aktivisti ekološke udruge u svijetu prepoznajući njegovu važnu ulogu i ljepotu.

Treba imati na umu, piše Lazić, da su šume  u Republici Hrvatskoj dobra od općeg interesa te uživaju posebnu zaštitu države i mogu se koriste se pod uvjetima i na način koji su propisani Zakonom o šumama, pa se ne mogu tako sjeći kad nekom padne na pamet i što mu se ne sviđa što su ta stabla desetljećima a možda i čitavo stoljeće tamo.

Stoga iz udruge Ekooptimist pozivaju nadležne organe da hitno poduzmu mjere zaštite mediteranskog zelenila od protupravnog uništavanja na ovom području kao i zaštitu od svih drugih protupravnih radnji, te uvedu red na što su po zakonu zaduženi.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist