Crna kronika

PODIGNUTA RAZINA SIGURNOSTI U Dubrovniku održan sastanak o terorizmu i stranim borcima

PODIGNUTA RAZINA SIGURNOSTI U Dubrovniku održan sastanak o terorizmu i stranim borcima

PU dubrovačko-neretvanska podigla je razinu sigurnosti na granici s Bosnom i Hercegovinom, a s ciljem uspješnog suprotstavljanja terorizmu pojačana je suradnja i razmjena informacija s policijskim upravama u susjednoj BiH.

Naime, prošlotjedni teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku prouzročio je ‘zbijanje redova’ u policijskim snagama, ali i tajnim službama u regiji.

Dok u BiH državna agencija za istrage i zaštitu SIPA pretražuje objekte i ispituje ljude povezane sa slučajem, u Hrvatskoj je iz ravnateljstva Policije stigao nalog za ‘pojačano postupanje duž cijele granice s BiH’.

– Posebno su pojačane mjere prilikom nadzora državne granice, obavljanja granične kontrole, kontrole osoba, vozila i prtljage, a poduzimaju se i druge mjere u unutrašnjosti policijskih uprava s ciljem prevencije i sprječavanja mogućih ugroza – odgovorili su iz Ravnateljstva Policije na upit DuLista.

Također, pojačano postupanje naloženo je i službama mjerodavnim za prevenciju terorizma. Policijskim službenicima, ističu iz Ravnateljstva, posebno je skrenuta pažnja da vode računa o samozaštitnom ponašanju.

– Od terorističkog napada u Parizu (Francuska), u siječnju ove godine, ovo je treća mjera usmjerena na pojačanu prevenciju i suzbijanje mogućih oblika terorizma u Republici Hrvatskoj. Odmah nakon terorističkog napada u Parizu (Francuska) u siječnju 2015., potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić donio je Odluku o osnivanju Radne skupine za praćenje problematike prevencije i suzbijanja terorizma. Voditeljem radne skupine imenovan je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, a cilj djelovanja radne skupine je dodatna koordinacija mjerodavnih ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije u uspješnom suprotstavljanju terorizmu, a nastavno na procjene od opasnosti terorizma, kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini – ističe se u odgovoru.

Naglašavaju kako se druga mjera koja je poduzeta odnosi na ‘spremnost za postupanje u kriznim situacijama po pitanju terorizma’, a mjera obuhvaća planove postupanja u kriznim situacijama za sve objekte od sigurnosnog značaja RH.

Dodali su kako je prošli tjedan, na inicijativu glavnog ravnatelja policije, u Dubrovniku održan sastanak policijskih čelnika susjednih država, gdje je jedna od tema bila sigurnosni izazovi vezani uz terorizam i strane borce.

Pročitajte još

NIJE OBAVIO PREGLED, VOZIO POD UTJECAJEM DROGA… ‘Zaradio’ kaznu od 3.303 eura

Dulist

Turist iz Srbije u šetnji Gružem ukrao mobitel sa stražnjeg sjedala automobila

Dulist

PROMETNA NA ILIJINOJ GLAVICI Vozačica udarila u stup, prevezena u bolnicu

Dulist