Crna kronika

Podignuta optužnica protiv 43-godišnjaka zbog četiri kaznena djela

Podignuta optužnica protiv 43-godišnjaka zbog četiri kaznena djela

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 12. listopada 2018. podiglo pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1975.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, povrede prava iz socijalnog osiguranja i pogodovanja vjerovnika.

Okrivljenika se tereti da je od 1. ožujka 2011. do 1. ožujka 2016. u Dubrovniku, kao osnivač trgovačkog društva koje se bavi iznajmljivanjem vozila, a kojem je vodio poslove upravljanja, koristeći postojeći računalni program za evidentiranje dokumentacije potrebne za iznajmljivanje osobnih vozila na kojem postoji opcija brisanja podataka, koristeći se naredbodavnim ovlastima prema zaposlenicima, ovlastima raspolaganja ukupnim sredstvima društva i koristeći mogućnost brisanja ugovora o najmu, iz evidencije izbrisao 1682 ugovora o najmu vozila.

Temeljem tih je ugovora nakon izvršene usluge od korisnika usluga naplaćivao cijenu usluge najma vozila u gotovini, ne evidentirajući tako naplaćene usluge u poslovnim knjigama i ne uplativši tako primljen novac na žiro-račun tog trgovačkog društva. Tereti ga se da si je tako zadržao nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 2.923.114,95 kuna, čime je trgovačko društvo oštećeno za naznačeni iznos.

Budući da tako primljen novac nije uplaćen na račun žiro-računa naznačenog trgovačkog društva, okrivljenika se tereti da, suprotno čl. 5., 32. i 35. Zakona o porezu na dobit i čl. 17. 18. i čl.19. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, nije niti obračunao, ni prijavio niti uplatio porez na dodanu vrijednost u iznosu od 578.203,71 kunu, niti porez na dobit u iznosu od 372.438,95 kuna, čime je oštetio državni proračun Republike Hrvatske.

Okrivljenika se tereti i da od 1. travnja do 31. prosinca 2015. u Dubrovniku, dvije zaposlenice trgovačkog društva, kojem je osnivač i kojem je stvarno vodio poslove upravljanja, nije prijavio Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, čime ih je lišio prava iz osiguranja koja im po osnovi rada pripadaju. Tereti ga se i da je, suprotno čl. 14. Zakona o provedbi ovrhe, nad novčanim sredstvima, obavljao za naznačeno trgovačko društvo plaćanja vjerovnicima čija potraživanja nisu dospjela na naplatu, čime je osujetio namirenje vjerovnika koji su imali prvenstvo naplate prema očevidniku o redoslijedu plaćanja FINA-e.

U ovom kaznenom predmetu, a na temelju čl. 4. stavak1. Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi, predloženo je oduzeti okrivljeniku protupravno stečenu imovinsku korist.

Pročitajte još

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist

Vozio pijan i bez važeće vozačke dozvole

Dulist

NIJE OBAVIO PREGLED, VOZIO POD UTJECAJEM DROGA… ‘Zaradio’ kaznu od 3.303 eura

Dulist